5. Opdatering 25. august

Se også den 1.præsentationen
Se også 1. opdatering-af-mine-9-humlepensioner-4-juni
Se også 2. opdatering- 14. juni
Se også 3. opdatering – 24. juni
Se også 4. opdatering – 14. juli

Hus nr. 2 – Mørk jordhumle 2

Siden sidst er aktiviteten i de sidste 3 resterende jordhumle kasser aftaget ganske meget.
Det samme gælder for jordhumlerne i dette hus – her har jeg de sidste 14 dage slet ikke iagttaget nogen flyveaktivitet – men når jeg åbner kassen summer det dog lystigt og en enkelt eller to nysgerrige bier dukker op ovenpå reden. Der er sansynligvis tale om såkaldte “Stockhummeln” – altså bier der aldrig forlader reden… .De lever nu af den til overs blivende nektar og vil langsomt uddø i løbet af de næste uger.
Denne familie er den stærkeste og mest udholdende af alle mine humlefamilier og har også produceret mange nye dronninger. Nogle af disse glæder jeg mig allerede til at se søgende rundt på samme sted næste forår i marts-april – der skal nok stå indtil flere “ny-restaurerede” humlekasser parat til dem…..

Hus nr 3 – Mørk jordhumle

Midt i august var der ikke flere levende arbejdsbier tilbage og jeg kunne åbne for humlekassen og kigge ind i reden. Flere nye dronninger blev klækket i denne bifamilie og næsten alle yngleceller syntes at være klækket – altså en succes indtil videre – man kan så håbe på, at de nye dronninger overlever vinteren og nogle vil komme tilbage og indkvartere sig i ens humlekasser. Nedenfor ses den tomme og nu hensygnende rede

Tomme yngleceller af jordhumle 4 – mug breder sig hurtigt efter sidste humlebi er død.

Hus 8 – Mørk jordhumle 4

Således har “dronningemordet” hos jordhumle nr. 4 ligeledes fundet sted. Den gamle udslidte dronning lå i begyndelsen af august død ovenpå reden – se foto nedenfor.
Barskt er det når arbejderne smider den gamle dronning på porten hh. dræber denne. Hurtigt efter at hun har lagt det sidste æg ændres hendes hormonbalance og adfærd. Det mærker arbejderne hurtigt hvorpå de fortrænger/dræber dronningen. Herefter hersker der det rene anarki idet de ubefrugtede hunlige arbejdsbier æder de resterende u-klækkede æg og lægger deres egne æg i ynglecellerne. Disse er jo ubefrugtede og derfor udvikles der kun hanlige droner ud af disse. Midt i august var der således heller ingen aktivitet og et begyndende voksmøl-angreb var under udvikling. Denne familie nåede også at producere flere nye dronninger – så man kan være tilfreds..

Den gamle slidte dronning oven på redematerialet

Hus 5 og 7 – Agerhumler

Ved agerhumle hus 5 lakker det imod enden – der er næsten ingen flyveaktivitet – kun få små arbejdere ses når jeg blotlægger reden. Alle yngleceller er åbne og jeg kan ikke se dronningen nogle steder – det er kun et spørgsmål om dage før det er forbi med denne familie. Mener dog at have set nye dronninger flyve fra denne – så man kan håbe på nogle vender tilbage næste forår.

Hus nr 7 var indtil igår meget kraftig og sund – den har produceret flere dronninger og jeg havde håbet på at få noget glæde af denne nogle uger endnu. Det skulle imidlertid ikke gå sådan. Mit pindsvin som jeg fodrer hver aften med kattemad og vand ville det anderledes!
To nætter siden fandt den ud af at vippe låget af den meget lille humlebikasse og vælte denne – jeg havde desværre ikke fundet det nødvendigt at sikre denne med noget tungt. Herefter har den spist vokskrukkerne med nektar og yngel og spredt kapokken rundt om. Der var kun et par relativ agressive agerhumler tilbage i resterne af kapokken i kassen. Jeg lagde nyt kapok i kassen så de resterende bier i det mindste har et ly den sidste tid. Dronningen kunne jeg ikke finde… så det er nok kun et spørgsmål om dage før denne familie er færdig..
I aftes optog jeg den lille tyksak og synder på videoen nedenfor..

Pindsvinet der åd min agerhumlefamilie nr. 2
Dette indlæg blev udgivet i Humleindkvartering. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *