2. Opdatering af mine 8. humlebi huse – 14. juni

Netop hjemvendt fra en uge i sommerhus ved Stillinge Strand ca. 10km NV. for Slagelse var jeg spændt på hvordan det var gået de 8 familier i mellemtiden. Alle planter så friske ud efter de seneste dages regn – man kan næsten ikke forestille sig hvor meget blomster og ukrudt kan udvikle sig i løbet af en uge under gunstige betingelser. Nå men til humlerne….

Se også den 1.præsentationen
Se også 1. opdatering-af-mine-9-humlepensioner-4-juni
Se også 3. opdatering – 24. juni
Se også 4. opdatering – 14. juli

Hus 1 – Mørk jordhumle 1

I morges blev jeg snart klar over at det stod helt galt til i “Spurvekassen” – mørk jordhumle nr. 1. Der fløj ingen bier overhovedet – og da jeg ikke havde set nogle ved 14.00-tiden besluttede jeg mig til at hente stigen og afmontere spurvekassen. Hurtigt af med skruerne og jeg fik vished for mine bange anelser – det meget omtalte og frygtede voksmøl Aphomia sociella havde været på spil – da jeg åbnede frontbrættet løb 4-5 fede ca. 4cm lange møllarver rundt i reden. Så fik jeg da gjort den oplevelse – film her
En trøst er dog at jeg ugen forinden så flere nye dronninger forlade reden – så måske har dronningen alligevel haft held med at videreførelsen af generne til næste generation…….om eftermiddagen så jeg nemlig et par nye dronninger der kredsede om stedet hvor kassen havde hængt. Nye dronninger bliver ofte længere tid i reden og forlader ikke reden for altid ligesom dronerne gør.
NB. Efter adskillelsen og fjernelsen af kassen ude på græsplænen – så jeg den gamle dronning helt udmattet kravle rundt ude på græsplænen – kort tid efter døde hun. Se foto af ny dronning fra foråret sammenlignet med den gamle slidte dronning – de to gule bånd kan kun anes.

Øverst. Ny dronning fra foråret – Nederst gammel slidt dronning nr. 1

Hus 2 – Mørk jordhumle 2

Mørk jordhumle har udviklet sig enormt – det er huset med mest trafik ud og ind. Det ser lovende ud selvom endnu ikke er udklækket nye dronninger endnu – men det må snart komme. For en sikkerheds skyld og efter oplevelsen med voksmøllarve-angrebet på hus 1 har jeg truffet mine forholdsregler – nu har jeg sprøjtet med et biologisk sprøjtemiddel (tilladt i økologisk landbrug imod larver af kålsommerfugle) Bacillus thuringiensis (B.t) som er en bakterie der bevirker at larverne straks ophører med at spise og dør efter 3 dage. Dette sværger mange humle-og bi-entusiaster til. I hvertfald vil jeg så vidt muligt kontrollere noget oftere….

Hus 3 – Mørk jordhumle 3 (den skikkelige)

Her flyver de nye dronninger ud og ind – laver deres orienteringsflyv – kommer tilbage og har deres begynderproblemer med klappen – HVOR ER DET SKØNT at høre de store BRUMBASSER igen efter halvanden måneds fravær -disse potentielle beboere af næste års humlekasser – her ses et lille 20 min underholdende sammendrag i denne video..”Queen-time”…

Hus 4 – Hushumle

Her flyver imellemtiden også dronninger – se video – her har jeg efter oplevelsen med Hus 1 haft mine bekymringer – for det er ligeledes en utæt fuglekasse – godt nok med humleklap men meget udsat for voksmøllet og den hænger kun få meter fra Hus 1. Her har jeg også brugt B.t – men her som med hus 1 er det umuligt at kigge i kassen og kontrollere. Iøvrigt er det den mest aggressive humleart – det har jeg dog ikke bemærket endnu – men det kommer måske efterhånden som folket udvikler sig.

Hus 5 –Agerhumle 1 (carport-humlen)

Her ser det også godt ud – de lever deres imellemtiden skjulte tilværelse bag et væld af blomster og æblegrene – dette er kun godt da klappen vender imod vest så der er skygge for den ellers så kraftige eftermiddagssol. Selve kassen står jo køligt i carportens skygge….Har også fået T.b som ikke skader humlebier og deres yngel overhovedet..

Hus 6 – Lille skovhumle 1

Ved sidste opdatering var aktiviteten allerede aftaget kraftigt – så jeg regnede ikke med at se nogle bier overhovedet her efter en uge – med videoen kunne jeg dog iagttage at en arbejder og måske ny dronning fløj ind og ud af og til. Jeg besluttede mig for at kigge nærmere i kassen. Det var hvad jeg så – se video
Senere på dagen gjorde jeg denne tilfældige og helt specielle iagttagelse/optagelse…. En snyltehumledronning kom brummende forbi – først troede jeg det var en lille skovhumle dronning – men underlig langsom adfærd og så en lys hale og lys krave…Iphonen hurtigt frem og så blev der atter en speciel video ud af det (undskyld den urolige hånd) – video
Her er tale om et angreb fra Skovsnyltehumlen (Bombus sylvestris) – som netop snylter på lille skovhumle – den ligner denne en del – men adskiller sig fra denne med fl. kendetegn. Mørke vinger – pansret hår-fattig krop, krum halespids – rundt hoved samt ingen pollenkurve. Alle kendetegn som med tålmodighed kan ses på videoen.
Snyltehumler er interessante humler – jeg vil dog sige som om vindmøllerne – gerne andre steder men ikke netop i min have. Det er humlebier som med evolutionen har udviklet en “gøge-adfærd” – på tysk hedder den derfor også meget kendetegnende – “Kuckuckshummel” eller “Gøgehumle”.
Jeg vil på et senere tidspunkt og sted her på blok’en fortælle nærmere om disse – men kort fortalt: Snyltehumledronningerne kommer frem senere på foråret når dens værter har fået de første arbejdsbier. Hver art snyltehumle har deres foretrukne vært. De lugter sig frem til værternes reder – trænger ind i deres reder og alt efter værtens udvikling og adfærd anvender de forskellige raffinerede strategier. De kan skjule sig i boet og tilegne sig dets lugt. Tage kampen op med værtsdronningen og dræbe denne eller dominere denne – kan også selv blive dræbt eller forjaget. Lykkes besættelsen – lægger snyltedronningen sine æg i dronningens ægbeholdere og lader arbejderne passe disse og forsyne disse med nektar og pollen. Ud kommer nu kun snyltehumledronninger og droner – ingen arbejdere.

Hus 7 – Agerhumle 2

Agerhumle nr 2 udvikler sig ligeledes efter planen – langsomt men sikkert som nu agerhumler gør – til gengæld skulle man så kunne have glæde af dem helt hen til oktober siger de vise humleentusiaster – de er som sagt hyggelige at have med at gøre – man har indtrykket af, at de ikke bevæger sig uden for haven og at man kender næsten hver og en. De burde kaldes “hushumler” i stedet for agerhumler og hushumler “træhumler” i stedet for hushumler (Det gør sidstnævnte også i Tyskland, Østrig og Schweiz).
Der findes også en mørk form af Agerhumlen – “sjællænderen” som ses øst for Storebælt – havde netop i forløbne uge lejlighed til at filme den – se video her
Hos os har vi til gengæld de flotte rødbrune “jyder”…

Hus 8 – Mørk jordhumle 4

Den sidst tilkomne mørk jordhumle udvikler sig stadig og her er ikke meget mere at berette – de første dronninger ventes nok tidligst om 8-10 dage hvis at går godt – hvis voksmøllet eller en snyltehumle kommer i vejen. Indtil nu har humleklapperne holdt stand… for en sikkerheds skyld også Bt i reden – ellers lavendelolie omkring udluftningshuller og indgange hvor bi-duften er mest koncentreret…

Dette indlæg blev udgivet i Humleindkvartering. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *