3. Opdatering (lille) af mine 6. humlebi huse – 24. juni

Se også den 1.præsentationen
Se også 1. opdatering-af-mine-9-humlepensioner-4-juni
Se også 2. opdatering- 14. juni
Se også 4. opdatering – 14. juli

Hus nr 3 – Mørk jordhumle

Efter sidste opdatering d. 14 har jeg nu 6 relativ intakte humlefamilier. Sidst fløj dronningerne regelmæssigt ud og ind af mørk jordhumle hus nr 3. Aktiviteten er siden tydeligvis aftaget – dronningerne flyver stadigvæk regelmæssigt men antallet af arbejdere bliver færre og færre. Åbnede for kassen for nogle dage siden og undersøgte nærmere men selve reden lå godt gemt i bunden af kassen og ville derfor ikke rode nærmere – så godt nok nogle hvide larver som jeg først antog for de frygtede voksmøl. Efter at have sprøjtet med Tb – kiggede jeg igen idag og så stadigvæk larver – så det er ikke voksmøl – men måske en form for fluelarver. Er dog glad for at der er fremkommet en del nye dronninger fra denne familie. Efter den høje Zirren at dømme er der stadig godt med humler – så måske udklækkes yderligere dronninger inden den gamle dronning og de sidste arbejdere dør.

Hus 2 – Mørk jordhumle 2

Arbejder med fyldte “bukser”

Allerede ved sidste opdatering havde denne familie udviklet sig enormt og den udvikling er fortsat lige siden. Der er bogstaveligt talt trængsel ved lågen nu. Det skyldes ikke mindst at der er udklækket en hel del dronninger som jævnligt valfarter ud og ind hvilket understreges af flg episode: belært af tidligere problem med at holde netop denne redepapkasse tæt så ingen humler skulle fanges i mellemrummet imellem ydervægge og papkasse valgte jeg atter i dag at lette på dækpladen – jeg hørte også en dyb summen – sikkert ventilering pga det varme vejr tænkte jeg, men så lettede ikke kun én ny dronning men hele 7-8 dronninger på en gang. Jeg blev mildest talt overrasket – “hvem kan også prale med at blive omsværmet af 7-8 unge dronninger på en gang”?????;-) Pludselig var det som om hele haven var fyldt med cirkelflyvende brummere – Glædelig overrasket over så mange nye dronninger meldte sig snart et problem – hvordan ville nogle af disse kunne finde indgangen til kassen igen når de nu ikke havde lavet et orienteringsflyv ud fra denne? Jeg åbnede resolut ventilhullerne og åbnede papkassen helt indvendig så de kunne finde tilbage i reden. Satte video op for at se hvordan det ville gå. Efter en time var halvdelen kommet ind ad “hoveddøren” og resten fundet vej igennem ventilhullerne efter en del søgen rundt om kassen. I aften lukkes først papkassen så ventilhullerne – jeg tør ikke tænke på hvordan jeg ville have haft det hvis jeg havde opdaget en hel bunke døde dronninger i bunden af kassen ved slutningen af sæsonen……..
Videoen her viser tydeligt trængslen omkring “klappen” samt hvor godt denne familie passer på – hele tiden er der en vægterbi der kravler ud og kontrollerer og ind igen – imens kommer den ene fuldt lastede arbejder med fyldte pollenkurve med pollen i alle farver – fint afspejlende den righoldige blomstertragt der hersker netop nu..

Hus 5 og 7 – Agerhumler

Begge agerhumlefamilier går det godt – efter inspektion i begge at dømme er der megen yngel på vej i alle stadier – masser af kokons, nektarkrukker og pockets(lommer med larver). Endnu har jeg ikke set nogle nye dronninger – kun den “gamle” dronning men agerhumler er gemytlige og rolige bier der tager sig god tid – man har også glæde af dem helt hen i oktober måned hvor andre humle-arter for længst er “færdige”..Efterhånden fyldes min have af disse – det er meget lokale bier – besøger blomster helst indenfor 100m afstand fra boet.

Agerhumlerede nr. 2 – med en arbejder siddende på en “pocket” tv og den gamle dronning tv for oven.

Hvis man skulle vælge nogle humlebier som demonstrationsobjekter så disse agerhumler..se min lille humlefilm optaget igår af netop ovenstående rede nr. 2.

Hus 4 – Hushumle

Her går det efterhånden mod enden der er ikke megen liv mere – enkelte arbejdere flyver stadigvæk. Har haft videoen på og der var på 2 timer kun 3 ind og udflyvninger. Der er produceret flere dronninger og mejsekassen er meget lille, utæt og hænger et varmt sted – så det er vel ok….

Dette indlæg blev udgivet i Humleindkvartering. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *