Gode ét- og flerårige humlebi planter til humlebi-haven

Som beskrevet i et tidligere indlæg kan man gøre meget for områdets humlebier ved at vælge de rigtige planter til sin have. Der er mange at vælge imellem og det kan være svært træffe den rigtige beslutning – især når det gælder flerårige planter – man har jo ikke ligefrem lyst til at grave stauden, busken eller træet op igen en eller flere gange – desuden er det jo heller ikke helt billigt i længden.
Så hvorfor ikke – når man nu er så humlebiinteresseret – vælge de for ens egne forhold rigtige humlebi-planter.

Agerhumle på Linaria purpurea
 

Hvad skal man så kigge efter? Her er nogle vigtige kriterier:
1. Store nektar og pollenværdier – da bierne har brug for megen energi(nektar) og pollen(protein) til vækst.
2. Sørge for en gennemgående blomstring hele sæsonen igennem dvs. fra marts til oktober – især er månederne mart-april vigtige for de redesøgende dronninger og september-oktober for de nye dronninger for at tillægge sig et tilstrækkeligt stort fedtlegeme for at kunne overleve vinteren i sit vinterhi i jorden. De andre måneder er der som regel en overflod af nektar- og pollenleverende blomstertrakt – i hvertfald i byerne – i landmandens udstrakte korn- og majsmarker er der ikke meget at hente…..
3. Vælge deciderede humlebiplanter hvis man bor i nærheden af en biavler hvor “hans” bier “betjener sig af ens madkammer” og konkurrerer med humlebierne.
4. En-eller flerårige planter er dels et spørgsmål om smag og behag samt ens pladsbegrænsninger. Har man en stor bondegårdshave med stauder, bærbuske og frugttræer samt evt. nogle piletræer så er man godt stillet og behøver ikke at bekymre sig ret meget. Anderledes ser det ud hvis man kun har en altan med altankasser til rådighed.

Nedenfor er en planteliste for ét-og flerårige humlebi planter som netop tager højde for ovennævnte kriterier og skulle gøre det lettere og træffe de for ens forhold betragtet – rigtige valg. Listen er oversat med venlig tilladelse fra Elke Reuss www.hummelgarten.ch.

oversættelse-alle-humleplanter-i-humlehaven

Dette indlæg blev udgivet i Humlehaven og tagget , , . Bogmærk permalinket.

One Response to Gode ét- og flerårige humlebi planter til humlebi-haven

  1. Pingback: Mine bedste humlebi planter i sæsonen 2021 | Pension for humlebier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *