6. Opdatering 29. september og status for d. 1. sæson 2020

Kun en uge efter sidste opdatering d. 25. august var det endegyldigt slut med de sidste 2 bifamilier – Agerhumle nr. 1. samt Mørk jordhumle nr. 2 – se foto nedenfor.

Reden af Mørk jordhumle nr. 2 – den største og længst levende familie 2020

Status for hele sæsonen 2020.

Som tidligere skrevet var året mit første med humlebier i kasser. Egentlig var mine forventninger beskedne da jeg placerede mine første 2 kasser i begyndelsen af marts.
Jeg havde læst mange beretninger om mislykkede forsøg på at få humlebi-kasser beboet.
Jeg fandt dog gode råd og vejledninger på overvejende tysksprogede blogs og i litteraturen. Se link- og litteraturliste. F.eks fandt jeg gode råd med hensyn til valg af planter, stauder og blomster som især humlebier kan lide – uden humlebi-planter ingen eller kun få humlebier. Derfor startede forberedelserne til sæsonen allerede i januar-februar med forspiring af diverse stauder og krydderurter. Alt viden om kulde-, lys- og mørkekimer blev studeret.
Så interesserer du dig for humlebier – følger interessen for planter med i købet – man ser nu sin have med andre øjne – “humlebi-øjne”….

I begyndelsen af marts var det så vidt og forventningerne steg af flere grunde – for det første havde der ingen vinter været – så man kunne antage at flere dronninger end normalt ville have overlevet dvalen i jorden. For det andet havde jeg iagttaget to naturlige mørke jordhumle familier i haven sidste sæson – dette var jo positivt af flere grunde – dels syntes humlebierne at føle sig tilpas i haven – dels kunne man forvente flere “Rückkehrer” – tysk udtryk for tilbagevendende unge dronninger fra sidste sæson.

Ultimo marts var det så vidt og flere dronninger indtraf – jeg havde dog ikke særlig meget held med mine indkvarteringsforsøg – det ændrede sig dog i løbet af april måned – med tiltagende erfaring og en rolig hånd i omgang med de imponerende dronninger lykkedes det efterhånden ret godt. Desuden fandt dronningerne også fuglekasserne interessante.
Mange gode og uforglemmelige oplevelser fulgte med – det vil jeg ikke gå ind på her – men blot henvise til tidligere blogindlæg.

I alt 8 mere eller mindre succesfulde beboede humlebifamilier blev det til. Langt over mine forventninger. Alle nåede at producere unge dronninger omend de to familier i fuglekasserne – Mørk jordhumle nr. 1 og Hushumlen ikke nåede helt til ende da de blev invaderet af det frygtede og tilintetgørende voksmøl. Redekasserne var simpelt hen for utætte.
En anden årsag til succesen var helt sikkert det milde forår hvor der kun var få og korte kuldeperioder – noget som også er blevet nævnt i tyske humleblogs hvor der ligeledes berettes om en god sæson. Det har ikke således ikke været nødvendigt at hjælpe dronningerne med energitilskud i form af sukkervand.
Positivt var artsdiversiteten – de 8 familier var fordelt på 4 arter – foruden den nævnte Mørke jordhumle og Hushumle var der også Agerhumle og Lille skovhumle iblandt. Det er godt nok ingen sjældne arter, da de alle hører til “big seven” – som desuden tæller Stenhumle, Lys jordhumle og Havehumle. Disse så jeg dog regelmæssigt på besøg i mine blomster – så man kan jo håbe på succes med disse arter næste år.

Lys jordhumle

Implikationer for sæson 2021

Hvad kan så optimeres til næste sæson?
– endnu flere bi-venlige blomster, stauder og buske/træer selvom haven er ved at være fuld – dertil mere under “Humlebi haven” senere.
– flere humlebi kasser – som placeres samme steder som sidste år – af hensyn til de flere tilbagevendende unge dronninger. Jeg vil lave forskellige typer og størrelser som kan tilpasses de enkelte lokaliteter og arter fx. små kasser til Agerhumle, Lille skovhumle og Hushumle. Nogle skal hænges højt f.eks. til Hushumle og nogle være små og mobile f.eks lykkedes det at indkvartere en Agerhumle og en Lille skovhumle ved straks at sætte kasser der hvor jeg så de søgende dronninger. Hertil mere under “Humlebi huse” senere..
– bedre sikring af humlebi kasserne imod myrer, voksmøl og andre farer – konkret vil jeg forbedre humleklapperne – de var ikke altid monteret helt optimalt og lukkede ikke fuldstændigt. Desuden har jeg tænkt mig at udskifte de lidt tykkere og “tunge” klapper med tynde og lettere så snart de første små arbejdsbier dukker op. Sidstnævnte havde ofte svært ved at åbne de “tunge” klapper. Jeg havde gode erfaringer med tynde og lette folieklapper på nogle af kasserne i løbet af sæsonen.
Bedre fundament – evt. i vand så myrerne ikke kravler op.
– fodring med sukkervand tidligt på sæsonen i forkammeret under kolde og regnfulde perioder for at hjælpe dronningerne indtil de første arbejdere dukker op. Dette var dog ikke nødvendigt i dette milde forår – men hvem ved hvordan vinteren/foråret 2021 bliver…??

Humlehus – lille model

Alt taget i betragtning har min nye humlebi-hobby været en kærkommen beskæftigelse forår, sommer og efterår i dette skelsættende Corona-år. En beskæftigelse som jeg på det aller varmeste kan anbefale alle naturelskere – vi vil jo nok også næste år tilbringe mere tid hjemme i haven…
I mellemtiden kan man nyde svampesæsonen…..

Karl johan svampe ….

Dette indlæg blev udgivet i Humleindkvartering. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *