Humlebierne flyver – boligerne skal opsættes

Den 1. marts havde jeg mine 17 humlebi huse klargjort til den nye sæson. Tidligt vil nogle nok synes – og der var da heller ingen “brummere” at se og høre.
Først d. 5 marts viste den første humlebi sig – forinden havde en lille vips Forårsvægbi-hun (Anthophora plumipes) været forbi i min “dronninge-magnet” busk, en busk i kaprifolie-familien – Lonicera purpusii eller “Winter Beuaty Honey-Suckle” som spreder sin vidunderlige vaniljeagtige duft ud i haven.
Forårsvægbien minder en del om “lille skovhumlebi” – hunnen er hel sort og kompakt – men er meget hurtigere på vingerne. Hannen er gullig-grå med “skæg” og er aldrig ret langt fra hunnen. Hun flyver ind i mit insekthotel – vel mest for at hvile sig – jeg har nemlig læst at hun jordboende. Se videoen nedenfor.

Jordhumlebi og Forårsvægbi i Honeysuckle

Først i dag d. 19. marts har humlebierne startet deres redesøgning – den karakteristiske kredsen lavt over jorden på udkig efter musehuller. Mørk jordhumle som altid – dog har jeg også set en hushumle dronning. Det er de tidlige arter – snart vil Lille skovhumlebi vel også vise sig.
Det helt store rykind kommer nok først med nattefrostens ophør og tocifrede dagstemperaturer. Indtil da kan man beskæftige sig med…..

Bygning og klargøring af redekasser.

I et særskilt blogindlæg har jeg allerede behandlet temaet. Mine kasser er mere omstændelige at bygge, men til gengæld lettere at klargøre år efter år da papkassen med al indmaden og “svineriet” blot erstattes med en ny papkarton. Alligevel kan det anbefales lige at skylle kassen indvendigt med kogende vand for at dræbe evt. parasitter. Det samme gælder indgangsrør og humleklap. Ventilationshuller efterses også. Jeg kender til andre humlebi-entusiaster som udelukkende bruger flamingokasser ell. lignende som de skifter hvert år. Mange af de “bringeud-kasser med fødevarer” kan man let tilrette – de har så den fordel at være godt isolerende. Mange kreative muligheder findes – se Elke Reuss´s blogindlæg herom.
Iøvrigt er udformning af reden med det rigtige redemateriale (kapok, tørt græs/mos) vigtigere end selve kassen så længe den er tæt og har sikrede ventilationshuller. Ventilationshuller er vigtige – humlebier producerer meget varme og fugtighed – undersøgelser har vist at de bedre tåler kulde end varme – ved 28-29 grader i boet bliver det kritisk. Derfor er det også vigtigt at sætte kassen hvor der er eftermiddagsskygge f.eks. langs en østvendt hæk – her varmer desuden morgensolen.
Uden blomster – ingen humlebier så start med at forspire sommerblomster nu – marts er en god måned hertil – se mit forrige indlæg.

Glæde sig kan man allerede over disse blomster nu..

Ferskentræer står godt op af en sydvendt mur og er sammen med juleklokkens (Hellerborus niger) slægtning påskeklokken (Helleborus orientalis) gode biplanter.


Dette indlæg blev udgivet i Humlebisæson 2022, Humleindkvartering. Bogmærk permalinket.

2 Responses to Humlebierne flyver – boligerne skal opsættes

  1. Elke skriver:

    Das ist ein ganz wunderbare Film mit der glücklich sammelnden Erdhummel. Toll, dass man sogar die Flügelbewegung sieht! Der Weinbergpfirsich sieht einfach zauberhaft aus, und fühlt sich bestimmt wohl an der Mauer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *