Overvejelser – inden den nye humlebi sæson 2022

Dagene tiltager nu mærkbart i længde og sammen dermed forventningens glæde til den kommende bi-sæson. Selvom februar kategoriseres som vintermåned er der ikke meget vinter at bemærke. Det kan dog sagtens komme endnu – sidste år startede februar i Flensborg nemlig med en ordentlig omgang sne og et flot sne-landskab. Desværre blev foråret også udsædvanligt koldt og regnfuldt.
Min Lonicera purpusii står allerede i fuldt flor til ingen nytte for bierne. Jeg har købt en slægtning til denne – en honningbærbusk( Lonicera kamtschatica) – den blomstrer lidt senere – nok til mere glæde for humlebi dronningerne i år. Desuden bestøver de hinanden.

Uafhængigt af vejret er der altid nok at tage sig til mens de nye dronninger overvintrer i deres forhåbentlig tørre og frostfrie vinterdomiciler f.eks. i musehuller, kompost- og kvasbunker, eller nedgravet under tørre bøge-og vedbendshække etc…

Lungeurt står også med knopper der snart vil springe ud.(Pulmonaria officinalis)

Læseværdig litteratur i ventetiden..

Indtil nu kunne man f.eks have læst nye bøger, artikler, blogs etc. til temaet. Et par titler fortjener at blive nævnt her:

  • En publikation af Rasmussen et. al april 2021, “Evaluating competition for forage plants between honey bees and wild bees in Denmark”.
    Et meget omfattende studie af konkurrencen imellem honningbier og de vilde bier – et kontroverst tema imellem biavlere og vilde bier entusiaster der ofte fører til ophedede diskussioner.
    Studiet skaber en bedre forståelse af samspillet imellem honningbiers og vilde biers fødekilder herunder hvilke vilde bier der især er udsat for konkurrence. En udførlig anmeldelse vil her føre for vidt. Jeg kan her på det varmeste henvise til Maria & Jørgen Gram-Jensen’s gode hjemmeside “vildebier.dk” hvor de har skrevet en udførlig, men let forståelig sammenfatning af studiet.
  • Bogen “Vilde bier & biplanter”. Er kommet i 3.oplag 2021 af forlaget Koustrup & Co. og forfattet af Susanne Harding. Se her

Flere interessante titler har jeg nævnt i min opdaterede link- og litteraturliste liste her

Forspiring af de 1.-årige sommerblomster kan begynde.

En anden spændende aktivitet før humlebi sæsonen er forspiring af sommerblomster og grøntsager. Gode 1.-årige nektar- og pollenfødekilder har jeg tidligere angivet – se her Elke Reuss’s oversatte så-liste her.
I februar har jeg tildels startet forspiringen af nogle af mine favoritter…

  • Moldavisk dragehoved (Dracocephalum moldavicum)
  • Hjulkrone (Borago officinales)
  • Slangehoved (Echium plantagineum)
  • Hestemynter (Monarda didyma og – fistolosa)
  • Voksurt (Cerinthe major)
  • Muskatelsalvie/Skarleje (Salvia sclarea)
  • Salvie (Salvie nemerosa)
  • Creme hvid skabiose – flerårig (Scabiosa ochroleuca)
  • Blåhat, almindelig – flerårig (Knautia arvensis)

Det er desuden værd at vide, at man allerede nu kan strø frø ud på steder hvor man gerne vil have valmuer, fingerbøl og kongelys, da de til dels er kulde-kimere og uegnede til forspiring.

I den opdaterede linkliste finder du adresser på frøshops med så-vejledninger som jeg har haft gode erfaringer med.
I næste blog-indlæg skal det dreje sig om klargøring af humlebi kasserne…

Dette indlæg blev udgivet i Humlehaven. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *