Humlebi sæson 2023 står for døren.

De første humlebier er dukket op.

Den første humlebi dronning – en mørk jordhumle viste sig i mine krokus og vinterblomstrende gedeblad (Lonicera purpusii) d. 6 marts. Sidstnævnte har nu blomstret i snart 2 måneder. De første dronninger plejer at kaste sig over denne herlige bi-busk. Se kort videoklip nedenfor.
Også de første hanner af forårsvægbier (Anthopora plumipes) har været forbi busken. De sorte hunner dukker op senere og kan minde lidt om Lille skovhumlebi, men er meget mere vimse.

Filmklip af første humlebi 2023

Kasserne skal klargøres.

Egentlig bestræber jeg mig på at få humlebikasserne rengjort og udstyret med nyt redemateriale inden 1. marts. I år er det så blevet næsten 14 dage senere på grund af det kolde vejr i marts som efterfulgte en relativ mild februar.

I efteråret fik jeg ikke revet græsplænen for mos. I mangel på tørret mos har jeg eksperimenteret lidt med “ulden” fra dunhammere i nogle af kasserne.
Alle 16 kasser er nu parate til det store rykind. Denne weekend skulle byde på temperaturer omkring de 15 grader – så hvis man ikke har bygget kasserne endnu er det med at komme igang. Se andet steds på blog´en.
Jeg mangler dog et par små kasser til h.h. agerhumlebierne og lille skovhumlebi. Først nævnte viser sig dog først senere – typisk medio april.
Her vil jeg prøve med noget nyt – nemlig kasser lavet af træbeton. De skulle garantere et bedre indemiljø – pladerne er billige og kan fås i byggemarkederne. Herom mere i et senere blog-indlæg.

Forspiring af sommerblomster.

Forudsætningen for succes med humlebierne er jo et rigeligt pollen- og nektarudbud. Har man plads i sin have til gode stauder og sommerblomster er der gode chancer for humlebierne også vil slå sig ned her.
Primo marts begyndte jeg så den årlige forspiring af fortrinsvis ét-årige sommerblomster/-stauder. I år har jeg koncentreret mig om de gængse “humle-succes’er fra de andre år:

 • Moldavisk dragehoved (Dracocephalum moldavicum)
 • Hjulkrone (Borago officinales)
 • Slangehoved (Echium plantagineum)
 • Hestemynter (Monarda didyma og – fistolosa)
 • Voksurt (Cerinthe major)
 • Muskatelsalvie/Skarleje (Salvia sclarea)
 • Salvie (Salvie nemerosa)
 • Creme hvid skabiose – flerårig (Scabiosa ochroleuca)
 • Blåhat, almindelig – flerårig (Knautia arvensis)

14 dage gamle Hjulkroner..

Dette indlæg blev udgivet i Humlebisæson 2023, Humlehaven, Humlehuse. Bogmærk permalinket.

6 Responses to Humlebi sæson 2023 står for døren.

 1. Henrik Østerlyng skriver:

  Hej Knud. Hvor har jeg dog ventet længe på dette årets første indlæg. Det er jo nærmest blevet startsskud på bi-året for mig, og jeg er sikker på at andre har det på samme måde. 🙂

  Det er så fint med videoen af jordhumle i krukus. Den forekommer mig en kende vinterdvask, men det kommer den jo nok efter i de kommende dage og uger.
  Jeg kan fortælle at jeg også var svært begejstret, da jeg hørte den første bi-summen i min “krokus-lund” for et par uger siden. Til min store ærgrelse og frustation viste det sig dog at hidstamme fra en honningbi. Jeg må se at finde ud af, hvem af mine naboer som holder honningbier.

  Jeg takker i øvrigt for at gøre opmærksom på Lonicera purpusii. Sådan vil jeg straks bestille hjem til min egen bihave i det mønske.

  Det bliver spændende at høre nærmere om dine erfaringer med “dunhammer-uld”. Det er jo genialt. hvis det virker. Det er vel også mindre hårdt arbejde at tilvejebringe?

  • Knud skriver:

   Hej Henrik
   Tak for dine kommentarer og modtagelse af mit indlæg. Ja jeg kan godt forstå din undren over min “vinterdvaske” humlebi. Jeg har ladet videoen afspille i 70% tempo. Det gør videoen mere behagelig at se på – men humlen også “dvaskere” – lidt snyd altså…
   Glæder mig over, at du vil investere i en Lonicera – det vil du aldrig fortryde – iøvrigt er den let at stiklingsformere – min stikling taget sidste forår står allerede med små blomster!!
   Ja dunhammerulden er jo billigere end kapok-ulden. Jeg har dog rigelig kapok til flere års forbrug – der skal jo kun bruges en knytnævefuld til selve redeforingen. Jeg “høstede” selv min kapok fra mine brugte skibshynder…
   Honningbierne kan komme flere km fra, så det behøver ikke at være dine umiddelbare naboer – men du vil nok lige som jeg ærgre dig mere og mere over honningbierne…Der er desværre opstået det indtryk, at honningbierne er en udrydningstruet species, men fra honningbier kan man jo høste honning – meget honning – ikke fra vildbierne og alligevel er de flere gange effektiverer bestøvere….!!!!
   Jeg glæder mig til at høre om dine humlebi-erfaringer.

   • Henrik Østerlyng skriver:

    Så lykkedes det mig at skaffe en vinterblomstrende gedeblad, som nu er plantet et ledigt og strategisk godt sted i haven. Tak for tippet.
    Har du i øvrigt også bemærket biernes forkærlighed for de lilla krokus? Hos mig er de gule krokus slet ikke lige så attraktive som de lilla for hverken honning- eller humlebier. Sært fænomen, synes jeg, men det er et mønster jeg genkender fra senere på sæsonen, hvor ellers gode biplanter nærmest bliver ignoreret, fordi der er noget i nærheden som åbenbart smager bedre.

    • Knud skriver:

     Hej Henrik
     tillykke med busken – du vil se mange dronninger på den. Den blomstrer fra jan-febr til slutningen af april – lige i den tid hvor de nye dronninger efter vintersøvnen har brug for at fylde depoterne op. Ja ang. Krokus har jeg gjort samme erfaringer og også hørt det samme fra andre. Det skyldes nok at de lilla former er vildformen og generelt er det en god idé at satse på vildformer af planter da insekterne også er mest glade dem. Iøvrigt synes jeg at de lilla er de flotteste – lilla-blå farver elsker humlebierne også ;-))

 2. carsten visler skriver:

  Hej humlepension.
  Har et spørgsmål. Jeg mangler nogle plantenavne, som blomstrer i august-sept. evt. okt.
  tænker udelukkende på humlebierne.
  vh
  Carsten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *