Efter at have set vejrudsigten for i dag, med lovning om høj sol hele dagen, stod menuen på havearbejde, d.v.s. forberedelse af stiklinger, ud-prikling af indesåede sommerblomster etc. alt sammen med den lumske bagtanke måske at se og høre nogle af “mine første elskede pelsdyr” i sæsonen. En enkelt jordhumle dronning havde jeg jo hørt brumme rundt dagen i forvejen. Trods nattefrost skulle temperaturen klatre op til nær 10 grader – gode forudsætninger.
Først omkring middag var frostkulden forsvundet – men så kom der sandelig gang i de mørke jordhumler. Den ene tykke brumbasse efter den anden svirrede rundt i haven – ikke kun for at søge nektar i mine vintergedeblad buske (Lonicera purpusii) eller rød tvetand (Lamium purpureum) nej også for at søge bosted.
Efterhånden har jeg udviklet et følsomt gehør for brummelyde – selv brummelyde fra naboens have vækker min opmærksomhed. Altid har jeg min selvmodificerede pap-rulle i den ene lomme samt et lille plantespyd i den anden lomme. Sidstnævnte laver jeg så mine “musehuller” med, se foto nedenfor.
Som regel foregår min “indfangning” af humlebier på følgende måde:
Når jeg ser en søgende, især jordhumle dronning i min have, går jeg langsomt et par meter bag den – det skræmmer den ikke – herefter laver jeg hurtigt et par ca. 4cm store “musehuller” med plantespyddet og håber på, at dronningen cirkler hen forbi disse – det sker overraskende ofte da hun tålmodigt afsøger hver en kvadratcentimeter. Er den indenfor 50-100cm fra hullerne tiltrækkes den som af en magnet og forsvinder hurtigt ned i en af disse. Her er det, at man skal være hurtig med en rolig hånd. Paprøret er åbent i den ene ende og i den anden med “kikhullet” er der sat en skumprop i. Nu sættes paprøret over hullet uden, at der drysser jord ned i hullet ellers kvitterer dronningen med en aggressiv summen – så kan ligeså godt lette røret igen og lade hende flyve.
Men med øvelse og rolig hånd vil hun nu vandre op i røret og man kan se antennerne stikke ud af kikhullet – herefter lettes røret forsigtigt og den anden skumprop sættes i. Nu bevæger man sig hen til sin forberedte kasse.
Næste vigtige øvelse: man sikrer sig at dronningen i det øjeblik man fjerner skumproppen fra den fra kikhullet fjerneste ende, har antennerne ud af kikhullet. Herefter placerer man åbningen over indgangshullet på humlekassen. Nu skal man skubbe skumproppen fra kikhullet ind i røret ligeså langsomt – evt. med en lille pind sikre sig, at skumproppen sidder fast i indgangshullet. Herefter kan paprøret fjernes.
VIGTIGT herved er, at man sikrer sig, at antennerne ikke stikker ud af hullet når man trykker skumproppen langsomt ind ellers klemmer og beskadiger man dronningen. Når skumproppen dækker kikhullet er det mørkt i røret og dronningen vil vandre ind i kassen. Jeg bruger typisk 15-20 sek. på skubbe proppen ind. Lykkes dette uden at dronningen brummer er der 90% chance for succes.
Herefter kan man i ro og mag hente sit videokamera og filme – på min. 8m afstand.
Skumproppen fjernes efter senest 2min. Det er nok til at dronningen har fundet reden og inspicerer denne. Typisk efter 10-20min forlader dronningen igen reden. Enten flyver hun hurtigt væk som intet er sket eller så har hun godtaget reden og laver et orienteringsflyv. Dette er enormt fascinerende!!! Dronningen flyver i større cirkler rundt i haven – ofte i et par minutter. Efter 10-30min kommer hun tilbage. Derfor er her et videokamera uvurderligt!!!
Følger man min opskrift forstyrrer man humlebidronningen mindre end hvis man som biolog/entolog fanger et insekt i et bestemmelsesglas for derefter at frisætte det igen. Nedenfor ser i en lille videokavalkade af dagens bosættelser… God fornøjelse!
Slutkommentar d. 4. april : I dag har alle 3 dronninger fløjet lystigt ud og ind…. så måske??