Træbetonhuse og nye beboelser

Tidligere indlæg om humlebihuse 16. marts lovede jeg vise mine humlebihuse af træbeton. Her er så mine små kasser lavet primært til agerhumlebier og lille skovhumle da de har relativ små kolonier med ca. 80- 150 bier.

3 små huse med låg kan der laves ud af en 120 x 60cm træbetonplade købt fra det nærliggende byggemarked til under 60 kr./styk.

Jeg har ladet dem være ubehandlet uden maling da de skulle placeres “indendørs” i carport og saunaentré.

Her er det ene hus så hængt op ved “saunastuen”…

Af den sidste plade vil jeg lave yderligere 2 lidt større huse til udendørs positioner for at teste deres modstandsdygtighed overfor regn og fugtighed.

Nye beboelser.

I sidste blogindlæg berettede jeg om 3 vellykkede beboelser af mørk jordhumle (B. terrestris). De flyver stadig lystigt – nu har jeg fået påsat humleklapper så de kan være i fred for andre okkuperende dronninger.
I dagene derefter blev det til yderligere 5 beboelser af endnu 4 mørk jordhumle hvoraf to blev hjulpet og den tredje fandt hulrummet mellem saunavæg og ydervæg mere spændende. Den femte og sidste valgte en carportkasse i øjenhøjde tiltænkt hushumlebierne.
Den sidste indflytter var en havehumle (B. hortorum) som selv fandt ind i kassen over den ene af sidste års to havehumlekasser – så den er nok født og opvokset heri..
I de sidste dage er agerhumler samt flere hushumler- og lille skovhumle dukket op. Jeg håber især agerhumlerne vil indtage kasserne. Hushumlerne skal nok finde vej. Der har dog været forbavsende få indtil videre trods sidste års massive ynglesucceser. Nogle mener at de først rigtigt dukker op ved frugttræernes blomstring og den er i hvertfald senere i år!
Til sidst håber jeg engang at kunne få besøg af en stor flot sort-rød stenhumledronning – dem er der ikke mange af her i området.
Det er vigtigt med mange kasser når man året i forvejen har haft succes. Mange tilbagevendere vil ellers kæmpe om kasserne. Selvom jeg nu har hele 7 kasser med jordhumlebier så var der stadigvæk i dag mindst 3 forskellige søgende dronninger uden hjem….

Dette indlæg blev udgivet i Byggevejledninger, Humlebisæson 2023, Humlehuse. Bogmærk permalinket.

2 Responses to Træbetonhuse og nye beboelser

 1. Henrik Østerlyng skriver:

  Hej Knud

  Jeg er spændt på din evaluering af de nye indendørskasser. Jeg kan se at du ikke har monteret hverken landingsbane eller hoveddør på disse kasser. Satser du på at voksmøl og snylterhumler ikke kan finde vej ind i saunastuen, eller er der en anden forklaring?

  Selv har jeg netop færdiggjort min første humlebikasse, og lad det være sagt med det samme: Det lader meget tilbage at ønske ift. dine pæne og gennemtænkte kasser. Vi snakker karakter for det kunsterisk intryk på omkring 2 eller derunder. Min tanke har været, at udgør redesteder en stor mangelvare i området, så vil “mine” humler nok tage til takke med redekasser fra nederste hylde.
  Jeg har i øvrigt placeret kassen i jordniveau lige i nærheden af mit 3×2 meter bihotel. Tror du dette kan have en forstyrrende virkning, eller er dronningerne ligeglade med de små solitær bier?

  Jeg så i øvrigt hvad jeg mener må have været en agerhumledronning suge på blomsterne på mine honningbærbuske for derefter at flyve videre til min kejserbusk. Jeg anede faktisk ikke at sidstnævnte havde nogen værdi for de små kræ, men når der ikke er meget andet at spise i nærheden, tager de nok til takke.

  Mvh
  Henrik

  • Knud skriver:

   Hej Henrik
   Tak for din kommentar. Ang. montering af “hoveddør/humleklappe” så plejer jeg at sætte disse på når der er gået 2-3dage og dronningerne flyver regelmæssigt. Voksmøllene finder altid vej – også mange gange med dør – men så er skaden ikke så stor.
   Det kunsterneriske indtryk spiller ingen rolle for humlebierne – nærmer tværtimod. Vigtigt er, at de er tætte men samtidig har luftningshuller beklædt med finmasket metalvæv (mod voksmøl, kødfluer og snyltehumler).
   Det kan godt passe med en agerhumledronning – de er har vist sig den sidste uges tid hos mig.
   NB: Endnu har de ikke interesseret sig for mine nye betonkasser – men det kommer nok…
   Held og lykke med kassen..!!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *