Milde formiddagstemperaturer også i dag i Flensborg lokker endnu engang en enkelt humledronning og -arbejder ud i den gule sommerfuglebusk (Buddleja weyeriana Sungold) samt i oksetungerne som stadigvæk blomstrer. Se det lille filmklip nedenfor.
Den første rigtige frostnat har vi til gode og derefter kan vi så længselfuldt se frem til de nye dronninger i marts – inden da vil jeg dog lige afslutte med en status af året der gik..
Året må samlet set anses for at have været en succes. Som mange rutinerede humlebientusiaster siger – det bliver lettere med årene og således også for mig.
- De tidlige hushumlebier indledte som forventet sæsonen – at der skulle vise sig at flytte hele 6 dronninger ind var nok noget over forventningerne selvom sidste års ynglesucces ville udmynte sig i flere “tilbagevendere”. Det skal dog siges, at kun 4 familier nåede at producere dronninger. Familien i den åbne fuglekasse viste sig at være for udsat. Både en gedehamsedronning samt slutteligt voksmøllarver var for meget for den.
Den anden familie blev til gengæld okkuperet af en hushumlesnyltedronning (se tidligere blogindlæg). Selvom det var forventeligt så blev jeg dog overrasket over at se en hel sværm snyltehumledronninger/-droner kravle rundt blandt blandt de relativt få hushumlebi arbejdere. Trods humlebi låge så lykkedes det alligevel en ivrig snyltebidronning at overmande familien. Det valgte jeg at se som endnu en berigende erfaring. Artslisten var blevet udvidet med endnu en humlebi art! - Meget positivt var ligeledes de 3 havehumlebifamilier. To meget succesfulde familier der begge frembragte dronninger/-droner. Den tredje familie valgte at slå sig ned under brætterne på terrassen – lige i det hjørne hvor vi opholder os mest. Det var underholdende og uden scener da arten er meget fredsommelig. De nåede at frembringe arbejdere – men nye dronninger nåede jeg ikke at bemærke!
- Til stor glæde var også de 2 agerhumlefamilier. De udviklede sig begge succesfuldt omend i meget forskelligt tempo. Den ene familie var flot rødbrystet og den anden mere mørk. Begge familier producerede dronninger. Agerhumlebier er “ens egne” bier. De flyver næsten ikke uden for ens have, hvis man har et righoldigt blomsterudbud. Desuden er de så omgængelige, at man kan åbne kassen for gæster og interesserede og vise ynglecellerne frem – demonstrere hvor fredelige humlebier er, så at sige mine “demonstrationshumlebier”- jeg gør det dog ikke med hushumlebierne ;-))
- En enkelt mørk jordhumlebidronning flyttede ind i år. I år var der forholdsvis få søgende dronninger i min have. Vinteren har måske været for våd her i Flensborg. Overraskende er det i hvertfald i betragtning af, at jeg havde 3 familier året før som alle producerede dronninger.
Resten af året vil nu gå med at flytte/omplante stauder og ellers overveje hvad man eventuelt kunne berige haven med….
So ein süsser Hummelfilm, ich bin begeistert !
Danke! Elke