Ud- og indflytninger II

Vi er nu så langt henne i sæsonen at kun de sene arter som havehumle- og stenhumledronninger ses søgende rede. I går så jeg en stenhumle men var ikke vaks nok med mit lille fangstrør.
I forgårs så jeg så min havehumle nr 3. forsvinde ind under terrasseplankerne ved hushjørnet godt polstret med pollen. Havehumledronning nr. 1 snød mig idet de første arbejdere allerede kunne ses flyve ud igår. Altså må indflytningen allerede have været i sidste uge af april og ikke som tidligere annonceret d. 8 maj. Havehumlebi nr 2 flyver regelmæssigt ind og ud. Alle tre havehumlebier kan ses i nedenstående videoklip.

3. havehumlebier

Agerhumlebierne “driller” lidt i år. D.v.s agerhumle nr. 1 er flyttet over i en større og bedre kasse. I dens gamle kasse er så en ny agerhumle flyttet ind. Efter et par dage så jeg ikke mere til den og besluttede at flytte den tomme kasse et andet sted hen – men igen en fejltagelse som jeg før har begået – dagen efter så jeg nemlig agerhumlen søge på kassens gamle plads. Det blev hurtigt klart, at den ikke var flyttet ud! Hurtigt fik jeg sat kassen tilbage og 2 min efter fløj humlen ind igen – denne gang tror jeg mere på succes – de sidste gange er den fløjet ind med fyldte pollenkurve – læren er her – at hvad angår agerhumlebier bliver man nødt til at væbne sig med tålmodighed. Flyt aldrig en kasse før du er 300% sikker!

Hvad angår hushumlebierne har jeg også taget fejl – for kort efter at have annonceret dronningens exit fra rødhalsekassen så dukkede de første arbejdsbier op. Dette forklarer lidt min fejltagelse – for ofte ser man ikke dronningen omkring udklækningen af de første arbejdere. Desuden er der ikke mange arbejdere at se – jeg har en lumsk mistanke til at musvitterne og blåmejserne er på spil her – de lurer fra en gren og flyver hurtigt hen til flyvehullet og hapser sig en godbid. Jeg tror det til dels hænger sammen med, at jeg for nogle dage siden løb tør for mejsekugler – altså har jeg bestilt nogle nye.
Igår tog jeg så “rumdragten” på og vovede et kig i den fremmeste hushumlebikasse i carporten. Jeg kan kun anbefale, at have stikbeskyttelse på, når man ser til dem – alligevel kan det gå galt thi jeg skulle læne mig lidt forover og nettet lagde til ved hagen – det var der hurtigt en lille “djævel” der opdagede – og årets første stik var en realitet – men som altid er et humlebistik kun smertefuldt 10-15 min og ingen hævelse – på mig i hvertfald. Det er blevet til et lille “vældig summende klip” nedenfor.

Godt 2 måneder gammel hushumlekoloni med larver, yngleceller af arbejdere og dronninger.

Jeg var en tur ved Tryggelev Nor på min fødeø Langeland. Her så jeg for første gang denne sjældne skønhed af en moshumlebi (B. moscorum). Dronningen er en af de sidste der kommer frem – oftest først primo maj og samtidig en af de smukkeste danske bier. De lever overvejende overjordisk under tørt græs og mos. Den har en høj summetone og arbejderne kan være aggressive ved forstyrrelse – ligesom hushumlebien. Det er også nødvendigt da de ofte er udsat for angreb fra fugle. (se foto nedenfor)

Moshumlebi (B. moscorum) dronning i slåen ved Tryggelev Nor på Langeland.

Status 18.5.2022:

6 Hushumlebi familier (B. hypnorum) – alle med arbejdere
3 Havehumlebi familier (B. hortorum)- 1 med arbejdere
1 Mørk jordhumlebi familie B. terrestris) – med arbejdere
2. Agerhumlebier (B. pascourum)

Dette indlæg blev udgivet i Humlebisæson 2022, Humleindkvartering. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *