Status for agerhumlebierne

Det er tid til at starte nogle opdateringer af havens forskellige humlebifamilier. Lad os starte med agerhumlebierne – mine yndlinge. Dem kan jeg med en vis berettigelse sige er “mine” – de bevæger sig faktisk ikke ud af haven. Jeg følger dem tit fra de flyver ud i mine blomster til de vender tilbage til kassen igen. De er polylektiske – altså generalister som søger føde i et stort antal blomsterplanter. I min have er de især vilde med okseøje og stor voksurt, men også i lungeurt, kulsukker, torskemund, katteurt og hvidkløver ses de ofte.

Agerhumlebi i slangehoved (E. vulgare)

De er desuden meget skikkelige – jeg behøver aldrig at bære nogen form for beskyttelse – kan rode rundt i kassen uden at de flyver ud og stikker – de lægger sig højest på ryggen og truer lidt. Det er en hel anden sag med hushumlebierne….!

I år har jeg som allerede skrevet 2 familier – i modsætning til hushumlebierne, havehumlebierne og mørk jordhumlebierne har de endnu ikke frembragt dronninger. De er de seneste af alle vores bier – de lukker og slukker så at sige humlebisæsonen. Jeg har tit set agerhumlebier hen i november hvis vejret ikke var for koldt.

I nedenstående videoklip kommer en opdatering som inderholder 14 dage gamle klip såvel som klip fra igår. Det er interessant at følge udviklingen i sådan en rede.

1. familie har udviklet sig prægtigt selvom jeg den første tid var meget skeptisk – faktisk havde jeg flyttet kassen til en anden position fordi jeg troede dronningen var flyttet ud. Gudskelov opdagede fejlen rettidigt.
2. familie flyttede ind senere – denne fremviser dog en meget langsommelig udvikling – men måske tager jeg fejl igen – indtil oktober kan jo meget ske…

Dette indlæg blev udgivet i Humlebisæson 2022, Humleindkvartering. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *