Snyltehumlebier (Bombus Psithyrus)

Ja så “lykkedes” det alligevel en hussnyltehumle dronning (B. norvegicus) at overvinde humleklappen. Det er egentligt ikke underligt, når man tænker på, at haven huser hele 6 hushumlebi familier på relativt få kvadratmeter. “Duften” af værterne må virke overvældende på deres parasiterende snyltehumlebi dronninger. Det giver mig så til gengæld mulighed for at skrive et blogindlæg kun om snyltehumlebier. Selve okkupationen skildres sidst i indlægget.

Næsten hver humlebiart har sin respektive snyltehumlebiart…

  • Lys jordsnyltehumle (B. bohemicus)parasitterer lys jordhumle, pile- og kravejordhumle
  • Mørk jordsnyltehumle (B. vestalis) parasitterer mørk jordhumle
  • Stensnyltehumle (B. rupestris) parasitterer stenhumle
  • Skovsnyltehumle (B. sylvestris) parasitterer lille skovhumle
  • Hussnyltehumle (B. norvegicus) parasitterer hushumle
  • Agersnyltehumle (B. campestris) parasitterer agerhumle
  • Havesnyltehumle (B. barbutellus) parasitterer havehumle

Taget fra Humlebier af Yoko Luise Dupont & Henning Bang Madsen, Natur og Museum nr. 1, 2010 s. 30-31

Snyltehumlebierne kendetegnes ved deres pansrede krop, krumme bagkrop med kraftig brod, mørkere vinger, mangel på pollenkurv samt en dybere brummelyd. Ofte kan man se dem langsomt kravle rundt på skabioser, mælkebøtter og tidsler. Nedenfor ses egne fotos af forskellige snyltehumlebier som jeg er relativ sikker på at kunne artsbestemme.

Stensnyltehumlebi dronning (B. rupestris) så jeg for første ved Emmerbølle på Langeland, senere i egen have – se video nedenfor.

Denne enorme “kampmaskine” så og fotograferede jeg på Ø-havsstien i en mælkebøtte maj 2020. Forinden var den fløjet dybt brummende ca. 20m hvor jeg undrede mig over denne store mørkvingede bi.

Dens vært er stenhumlebien (B. lapidarius)

Snyltehumlebier er i familie med deres værter, men adskiller sig dog væsentligt fra disse. De bygger ikke selv rede, men overtager deres værtsfamilier når 1. -2. generation arbejdsbier er klækket. De forjager eller ihjelstikker værtsdronningen og lægger nu deres egne æg i værtens yngleceller hvorpå de lader værtsarbejderne opfostre disse. Det er derfor meget betegnende at de i tysk sprogbrug kaldes “Kuckkuckshummeln” = “Gøgehumlebier” da adfærden ligner gøgens.

Mørk jordsnyltehumle dronning (B. bohemicus) på mælkebøtte i Hjelm Skov ved Aabenraa maj 2020

Snyltehumlebier lader værtsbierne indsamle nektar og honning, derfor behøver de heller ikke pollenkurve. Denne adfærd betyder også, at de ikke behøver arbejdsbier. Snyltehumlebi dronningen udklækker derfor kun nye dronninger og nye droner/han-bier.

Stensnyltehumlebi i Monarda fistula og hussnyltehumlebi i blåhat (Knautia arvensis)

I E.v. Hagen/A.Aichhorn´s bog “Hummeln” beskrives udførligt ud fra egne erfaringer snyltehumlebiernes interessante adfærd, herunder deres avancerede okkupationsstrategier.
Nedenfor ses sådan et okkupationsforsøg af en hussnyltehumle tidligere på året..

Hussnyltehumlebi forsøger at overvinde lågen til en af mine hushumlebihuse – det lykkedes dog ikke!

Nedenfor ses en skovsnyltehumle (B. sylvestris) prøve at okkupere min lille skovhumlebi kasse foråret 2020. Det lykkes heller ikke!

Humleklappen viser sit værd – skovsnyltehumle forsøger forgæves at overvinde klappen.

I år har jeg så haft fornøjelsen at gøre mine egne erfaringer med denne slægt af humlebier. Første indicier på, at noget var “galt” , var optræden af flere hussnylte droner i mine blåhatblomster – se videoen øverst. Indtil 3 styk ad gangen sås i blomsterne – langsomt sugede de nektar i sig og forblev ofte flere minutter på blomsten. Jeg kunne regne ud, at der nu måtte være klækket snyltehumlebier i nærheden.
Da jeg så samtidig syntes tiden var moden til endnu en inspektion af humlekasserne – kunne jeg jo passende undersøge for parasitter (voksmøl, snyltehumler etc.). Jeg havde nemlig i de sidste dage undret mig over, at den sidste kasse med hushumler ikke havde produceret dronninger endnu og samtidig var flyveaktiviteten aftaget kraftigt – altså sansynligvis parasitter. Da jeg åbnede kassen var det ikke kun hushumler der mødte mig – men også flere klækkede hussnyltehumle dronninger – se videoklippet nedenfor.

Rede af hushumle okkuperet af dens snylter hussnyltehumlebien (B. norvegicus)

Som det kan ses i videoen er ynglecellerne typisk mørkere hos snyltehumler end hos de normale humlebier.
For tiden ser jeg kun dronerne ude – overvejende i blåhat – der er til gengæld 3-4 styk ad gangen. De klækker tidligere end dronningerne og forlader straks reden. Dronningerne bliver nok i reden et stykke tid endnu og mæsker sig i nektaren fra honningkrukkerne som de resterende hushumle arbejdere fylder for dem indtil disse dør. Det vil dog snart få en ende og dronningerne vil flyve ud og parre sig med de ventende droner. Derefter går resten af sommeren med at fylde fedtdepoterne inden vinterkvarteret opsøges i sensommeren. Det hele kan starte forfra til næste forår.
Jeg skal så “bare” beskytte mine bikasser endnu bedre imod “tilbagevenderne”………

Dette indlæg blev udgivet i Humlebier, Humlebisæson 2022, Humleindkvartering. Bogmærk permalinket.

One Response to Snyltehumlebier (Bombus Psithyrus)

  1. Elke skriver:

    Einfach toll, wievielen Hummeln Du eine Heimat bietest, die sind alle so glücklich unterwegs in Deinen schönen Hummelpensionen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *