Nye dronninger

I den sidste uge har 4 af de 6 hushumlebi familier udklækket dusinvis af nye dronninger.
Det er dejligt at høre den dybe brummen af dronningerne igen – i perioden fra de første arbejdere viste sig til nu har man næsten ikke set og især hørt dem i haven.
Efter arbejdsbiernes fremkomst er den gamle dronning kun beskæftiget med at lægge æg og opfostre ynglen indtil hun selv bliver dræbt af sine egne arbejdere kort efter fremkomsten af de nye dronninger. Hun ligger så ihjelstukket i et hjørne af reden eller smidt helt ud af reden/kassen – jeg har set det så tit….

Jeg plejer at sige, at der er 3 højdepunkter i sæsonen når man interesserer sig for humlebier.
1. Når dronningen flytter ind i kassen
2. Fremkomsten af de første arbejdere
3. Når de nye dronninger flyver af reden

Sidste og mest tilfredsstillende punkt er nået nu for hushumlebierne – de når ligesom lille skovhumlebi meget tidligt deres klimaks. I løbet af de næste par uger vil de ret hurtigt aftage i antal og familien gå i opløsning.
De nye dronninger vil mæske sig i nektaren fra redens nektarkrukker som de resterende arbejdsbier stadigvæk vil fylde op så længe de lever. Derefter søger dronningerne vinterhi i musehuller, under trærødder og lign.
I de sidste par dage har jeg indtil flere gange set hvordan dronerne/han-bierne utrætteligt flyver frem og tilbage foran redeindgangen og prøver at catche sig en ny dronning når hun forlader eller vender hjem til redehullet.
Det lykkes ved at han kaster sig over dronningen og klamrer sig fast på ryggen. Ofte flyver han så huckepack på ryggen af dronningen væk derfra. Efter en kort anstrengende flyvetur lander den trætte dronning på jorden eller et blad og parringen foregår. Kort tid herefter dør han-bien.
Det lykkedes mig at filme et fuldstændigt parringsforløb – det er en lidt hektisk affære og svært at filme med “rolig hånd”. Her er hvad der kom ud af det..

Hushumlebi parring
Dette indlæg blev udgivet i Humlebisæson 2022. Bogmærk permalinket.

5 Responses to Nye dronninger

 1. Henrik Ø skriver:

  Hej Knud

  Først og fremmest mange tak for dine læsværdige opslag her på din humlebi-blog. Jeg har læst dem alle flittigt, efter jeg blev opmærksom på den for et års tid siden. Jeg håber du fortsætter mange havesæsoner endnu.

  Jeg bi-drager selv efter bedste evne til at opfylde de vilde biers behov i min have her på Møn, hvor jeg bor. Mest succes har jeg nok med mit syd-østvendte 3×2 meter bihotel, som der virkelig er gang i fra slut april og hele maj måned. Jeg har også vist også rigeligt dækket ind med blomster i forår og forsommer, hvilket både bier og humler nyder godt af. Her i starten af juni glædes jeg særligt over mine endnu ret små tørste-træer samt mine to nyplantede dværgmispel (horisontalis og bullatus). Små blomster, stor værdi for bierne.

  Det oplagte næste skridt er naturligvis at kaste mig ud at bygge mine egen humlepensioner, efter din udførlige byggevejledning. Jeg synes dog de virker mere avancerede og omstændige end mine evner rækker til. Jeg vil derfor spørge om du har kendskab til færdiglavede humelebikasser, som kan leve bare tilnæmelsesvis op til dine, og hvor kan man i så fald købe sådanne?

  Med venlig hilsen
  Henrik Ø

  • Knud skriver:

   Hej Henrik
   tak for dine nette kommentarer! Det er sjovt du nævner dine små tørste-træer. Jeg blev opmærksom på dette træ da jeg vandrede omkring en sø i det østlige Tyskland for ca. 14 dage siden. Her blomstrede tørstetræerne flittigt og der var et hav af humlebier i blomsterne. Dem ville jeg også gerne have – hvis jeg altså havde plads. Din dværgmispel vil du også få meget glæde af – er mindst ligeså populær hos humlebierne.
   Jeg giver dig ret i, at mine humlehuse er ret omstændeligt bygget – men har man dem først er de lette at vedligeholde og ikke mindst relativt voksmøl-sikre. Det sidste er vigtigt. Mindre kan dog også gøre det og på den læseværdige norske blog https://www.lahumlasuse.no/bolkasser/ ser du nogle opskrifter på simpelt byggede redekasser. Du kan også købe dem der, men det er nok mindre realistisk. Vigtigt er dog at du sikrer ventilationshullerne med fint metalnet og en humleklap som du kan se opskriften på på min blog. Måske skulle man gå igang med en fabrikation…:-)). Jeg mailer dig yderligere et par links.
   vh
   Knud

 2. Henrik Ø skriver:

  Tak for dit udførlige svar. 🙂

  Jeg er med på at det er for sent for i år, men så er der endnu et vinterprojekt i kalenderen. Mit indtryk er, at jeg har blomster nok til flere bier og humler, så sidstnævnte oplever nok en smalhals mht. egnede boliger, hvilket jeg føler pligt til at afhjælpe.

 3. Jakob skriver:

  Det er simpelthen en skøn hjemmeside, det her. Hvert år flytter en humlebifamilie ind under taget i skuret i min kolonihave. På de første hårde solskinsdage sidder der tit arbejdere og ventilerer, og jeg er tit bange for at det er for varmt for dem. Kan jeg gøre noget for at hjælpe dem, andet end at lukke alle hullerne i skurets tag (en ret stor opgave, det er et gammelt skur 😛 )

  Hvor tidligt går de nye dronninger iøvrigt i hi? Flyver de til ud på efteråret og spiser sig et fedtlag til, eller går de i hi så snart de er mætte nok på sommerens overflod?

 4. Knud skriver:

  Hej Jakob
  Tak for kommentaren! Det er da rart at høre, at du også huser humlebier. Det er jo sansynligvis hushumlebier (brun-sort-hvid stribet) du har. Du skal ikke tætne huset yderligere – det vil nok gøre det endnu varmere for dem. Hvis du endelig vil gøre noget – kan du sørge for lidt skygge – evt. plante en busk/træ foran.
  Det afhænger lidt af arten og vejrforholdene hvornår de søger hi. Jeg har set stenhumle dronninger grave sig ned allerede i august og de “tidlige” hushumlebi dronninger har nok for en dels vedkommende fundet et vinterdomicil. De sene agerhumlebier først i september – oktober senest efter den første frost.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *