Havehumlebierne – en opdatering

Sæsonen for havehumlebierne nærmer sig sæsonenden. De er ret hurtige til at producere dronninger og nogle gange kan de nye dronninger starte 2. generation. Kolonierne er heller aldrig ret store – maksimalt 50-100 individer.

Havehumle i ridderspore

Havehumlefamilien under min terrasse var en af de mindre. Kun få arbejdere så jeg inden den helt ophørte med at eksistere. Jeg tvivler dog på, at den nåede at producere dronninger. Af gode grunde kan jeg ikke kontrollere det.
De andre 2 familier kunne jeg til gengæld bedre iagttage i kasserne. De har begge produceret dronninger og droner. Da flyveaktiviteten i den tidligste kasse var aftaget kraftigt den seneste uge var det derfor på tide at lave en inspektion af begge kasser.
Det er der kommet et videoklip ud af. Den ene kasse indeholdt kun den gamle dronning samt nogle få arbejdere – alle yngleceller var klækkede og ingen voksmøl eller andre parasitter var at se – altså helt som det skulle være.
I den anden kasse var der flere individer – heraf ses 2 klip – et fra d. 13. juni og så et knap 14 dage senere d. 26. juni. Det er spændende at se udviklingen. Fra denne kasse har jeg også set flere dronninger flyve.
Klippet viser, at der stadigvæk er flere u-klækkede dronningeceller. Desværre viser klippet også forekomsten af 2 skadevoldere – en mindre voksmøllarve samt forekomsten af “deformations vinge virus” eller DWV en virussygdom som er indført via honningbier fra Amerika og som bevirker sammenkrøllede deforme vinger – også hos vilde bier som smittes via blomsterne. Jeg håber så, at de resterende yngleceller ikke er for hårdt ramt. Jeg kan ikke helt undgå honningbierne i min have – men prøver så vidt muligt at vælge blomsterplanter som kun eller overvejende kun humlebier besøger. Ang. førstnævnte voksmøl vil jeg kontrollere de næste dage, men da der ikke er mange yngleceller tilbage og sæsonen snart er slut og med DWV in mente vil jeg ikke foretage mig mere.

Dette indlæg blev udgivet i Humlebisæson 2022, Humleindkvartering. Bogmærk permalinket.

4 Responses to Havehumlebierne – en opdatering

 1. Kirsten Wedel skriver:

  Kære Knud
  Jeg har set mange af dine gode videoer 

  fyldt med masser af viden og forklaringer. 

  Den Seneste jeg har set, er denne om dine hushumler og voksmøl.  Nu har jeg et par spørgsmål til dig.

  Jeg har haft mit første år med humlekasser i haven.
  To kasser fik jeg lavet og indrettet efter Atle Mjeldes anvisning.
  Den ene kasse stillede jeg i “skoven” på min vilde grund.
  Ingen humler havde lyst til at bo så mørkt, uden blomster tæt på.

  Men jeg havde lykke med den anden, i halvskygge under æbletræet,
  gemt i lavendel beddet, bagved kapifolie busken.

  Her flyttede Hushumle dronningen ind.
  Nøj hvor var jeg stolt.
  Jeg har ellers masser af lys jordhumle.

  jeg indrettede kassen og satte den ud den 28 marts.
  Opdagede først, at der var liv ved kassen, sidst i maj.

  For 2 uger siden var der ikke rigtig aktivitet ved kassen.
  Cirka 20/7 var det 30-40 grader varm og jeg glemte at sætte
  parasollen op. En arbejderbi lavede ventilation i åbningen.

  Herefter ikke rigtig liv.
  Nøj hvor havde jeg dårlig samvittighed.

  Har taget mod til mig idag den 1/8-2022 og åbnet låget.
  Googlede først lidt og så at de nye dronninger måske kunne
  finde på at komme tilbage til det gamle bo, blot for at overnatte,
  indtil de har fundet deres vinterbolig ???

  I kassen fandt jeg
  i det ene hjørne voksmøl larver.
  Men selve boet fuldstændig lukket.

  Jeg åbnede forsigtigt “taget” på hulen jeg lavede til dronningen.
  Øj, hvor blev jeg glad ….
  Det var så fint, med cellerne, der alle var forladt, ingen døde bier.

  Pånær dronningen,
  der lå så fint og var død, efter et flot stykke arbejde.

  Imens jeg tog billeder og beundrede mit første humlebi bo,
  kom en hushumle, meget ivrigt og nysgerrigt flyvende ned i boet.
  Da jeg skyndte mig at lægge låget på, ville den ind ad hullet.
  Måske var det en af de udklækkede beboere, der ville forsvare sit barndomshjem.

  Nu fjernede jeg voksmøl larverne i hjørnet.
  lagde hulens tag på plads og lukkede låget på humlekassen.
  Jeg har ikke kigget længere ned i boet, end til øverste lag.

  Spørgsmålet til dig, Knud:
  1.
  Er det klogt af mig, at ødelægge boet i morgen,
  ved at kigge længere ned i boet og og se om alle bierne er gået fra borde?

  Jeg synes selv at det er nødvendigt, ellers udklækkes der nok flere møllarver,
  for der lå mange æg. Jeg vil ikke have kassen inficeret af dem.

  2.
  Hvordan gør jeg kassen ren?
  Bierne har ikke lavet spor grisseri, for de har holdt sig i hulen.
  Møl larverne har derimod lavet noget klistret stads i hjørnet og der er æg.

  Har læst at man kan rense med eddikesyre??
  (uha) Kan det passe?

  Møllarverne ligner dem du har filmet i videoen herover.
  Jeg puttede dem i en plastikpose og ned i fryseren.
  De er allerede helt stille.
  Læste at de ville dø i løbet af 3 dage.
  Vi ville have puttet dem på bålet i aften.

  Hvad tænker du om det?
  Hvor gør du af larverne?
  En lystfisker, vil måske bruge dem på krogen?

  Håber sådan at du opdager mit brev,
  og vil glæde mig til dit svar.

  De bedste hilsner fra
  Midtjylland og Kirsten Wedel

  • Knud skriver:

   Kære Kirsten
   Rigtig mange tak for din interessante og begejstrede beretning! Dine erfaringer er meget typiske, når man har med humlebier at gøre. Jeg skal prøve at besvare dine spørgsmål..
   1. Ja jeg ville destruere boet ved at fjerne reden for at undgå at der kommer flere voksmøl på vingerne.
   2. Brænd reden eller kom den ned i en spand kogende vand. Ligeledes ville jeg fylde kassen med kogende vand et par min. Det er tilstrækkeligt. Hvis du er lystfisker – ja så kan møllarverne fint bruges som madding…(Hvis du derefter sætter kassen op samme sted vil du sikkert opleve at de resterende arbejder opholder sig her for natten)
   Iøvrigt.
   Sæsonen er så fremskreden, at kun få arbejdere er tilbage som snart alligevel vil dø. Dronningerne vil kort tid efter udklækning rigtigt nok komme tilbage til kassen og overnatte og fylde sig med nektar fra nektarkrukkerne, men det varer kun kort – nogle dage/en uge indtil de er parret. Derefter leder de efter vinterkvarterer.
   Husk at sætte kassen op det samme sted næste år. Du vil opleve, at flere af de nye dronninger vil vende tilbage – sæt evt. flere kasser op!
   De lyse og mørke jordhumler kan undertiden være vanskelige – men hvis du sætter dem langs ledelinjer som hæk og husmure etc. eller hvor du ellers bemærker, at de søger og så samtidig dekorerer indgangen med mos så hullet fremstår meget “sort” vækkes deres nysgerrighed.. Husk skyggefuldt sted langs jorden.
   Held og lykke med humlerne frem over. Glæder mig til at høre dine erfaringer.
   Knud

 2. Kirsten Wedel skriver:

  Kære Knud
  Jeg blev meget glad for dit svar.
  Jeg går straks igang med at rydde op i humlekassen .
  Skiller boet ad og fotograferer det jeg finder.
  Vi brænder boet og skyller kassen i kogende vand.

  Skal jeg sætte kassen op igen, uden indretning?
  Eller måske lige lægge lidt tørret græs og mos derind, i et rent hjørne.

  Tusind tak for alle dine tips.
  jeg skal nok fortælle hvordan det går.
  Alt det bedste fra Kirsten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *