Så kom det hårdt tiltrængte sommervejr endelig efter en lang periode med regn og koldt vejr og daglige fodringer med sukkervand for at holde liv i de 6 humlebifamilier.
Solen og varmen har også sat gang i blomstertragten og dermed fødeudbuddet for bierne – sæsonen er vel blevet 14 dage forsinket i forhold til normalen. Det mærkes tydeligt på insektlivet i haven – så få humlebier og insekter som i år har jeg ikke set i min have i flere år.
Kort opdatering af humlefamilierne
Hushumlebistat nr. 1 (B. hypnorum) i carportkasse.
Denne koloni har udvikler sigt prægtigt og har i modsætning til de andre familier fløjet flittigt fra første dag i al slags vejr. Resultatet kunne tydeligt ses da sommervejret brød løs for et par dage siden og temperaturen blev for høj i kassen og ventilation blev nødvendigt.
Omkring 20 arbejdere sad udenfor og omkring klappen for at vifte luft ind i kassen – det lød som en hel bi-sværm da de konstant svirrede med vingerne (se foto nedenfor).
Indgangshullet er vestvendt og derfor meget varmt om eftermiddagen – selvom selve kassen befinder sig skyggen i selve carporten bliver temperaturen alligevel høj i kassen trods ventilationshuller – men mange bier udvikler megen varme som skal bevæges væk.
Jeg vidste ikke umiddelbart hvordan jeg kunne hjælpe bierne – indtil det faldt mig ind, at jeg havde læst i et tysk humlebiforum, at en humlebientusiast havde fundet på den smarte ide at tage et par køleelementer fra fryseboksen og lægge ned i kassen. Som læst så gjort og inden der var gået en time var antallet af viftende bier reduceret til 3-4 styk. Så det må jo have hjulpet…
Så i går aftes den 3. glædelige begivenhed i humlebisæsonen efter 1. indflytningen – så 2. nye arbejdere og nu fremkomsten af de nye dronninger. Hermed er cirklen sluttet og grundlaget for næste års generation lagt.
Efter en relativ “stille” periode, hvor overvejende kun arbejdsbier flyver mens de gamle dronninger forbliver i kasserne og helliger sig yngleplejen og søgende dronninger ikke ses mere, tiltager den hyggelige dybe brummen igen i haven efterhånden som de nye dronninger viser sig – Herligt!!!
De 3 jordhumlebistater – B.terrestris
Disse 3 familier flyttede ind i mine kasser med få dages mellemrum og disse har udviklet sig ens – fælles for dem er, at de flittigt har taget imod sukkervand stillet ud til dem i Lego-klodser flere gange i perioden med koldt vejr. Det har sikkert været medvirkende til, at de har overlevet indtil nu.
Den sidste uges gode vejr har været hårdt tiltrængt – selvom der slet ikke flyver det antal arbejdere ud og ind som hos sidste års kasser – så øges antallet bier støt og roligt dag for dag.
Det er ikke blomstertragt der mangler nu, hvilket ses på de store fyldte farverige pollenkurve som bierne vender hjem med. Mange tyske humlebi-entusiaster melder nemlig om store tab i den kolde periode her i maj – flere har ligesom jeg fodret og endda varmet husene op med elektriske varmeplader – ja hvad gør man ikke for de kære bier….Jeg har dog bare sørget for et godt lag kapok, samt holdt ventilationshullerne lukket i perioden…
I modsætning til omtalte hushumlebi-stat som har udviklet sig prægtigt – så er udviklingen nok forsinket med 14 dage hos jordhumlebierne. Nye dronninger kan nok først forventes tidligst midt i juni – dette er heller ikke videre tragisk, hvis bare de producerer nok dronninger til næste års generation – dette forudsætter dog en “normal” sommer.
Havehumlebistaten – B. hortorum
Kassen med havehumledronningen beredte nok de største bekymringer – denne art har som regel ikke så mange arbejdere og udvikler sig langsomt. Den er derfor også særlig udsat. Her tror jeg især sukkervandet var afgørende i den kritiske kolde periode. Når jeg kiggede ned i kassen kunne jeg ikke høre nogen summen og der dukkede som regel kun én arbejder op for “hilse”. De sidste dages video viser dog gennemsnitlig en ind-/udflyvning hver 3-4 minut så mon ikke de klarer skærene. Jeg håber det meget, da det er min første havehumlekoloni. I hvertfald har jeg over tyve fingerbøl der vil blomstre i løbet af en uge – havehumlebiernes “livret” som de fint kan betjene sig af med deres over 1cm lange tunge. Dertil kommer alle lungeurterne som vil blomstre længe endnu, samt slangetungerne som nok blomster i løbet af de næste 14 dage.
Hushumlebistat nr. 2 – carportkasse
Dette var den sidste indflytter. Den viser også regelmæssige ind-/og udflyvninger, så den ser også ud til at klare sig – her er udviklingen selvfølgelig også lidt tilbage – men der kommer støt og roligt flere arbejdere til hver dag. Det ses bedst om formiddagen, når de nye arbejdsbier foretager deres første usikre orienteringsflyvninger med efterfølgende usikre passage af humleklappen..