Nye beboelser – nye arter – små arbejdsbier

Siden sidste blogindlæg d. 7 april er der sket en hel del. Vejret har i perioden været kendetegnet ved tørke og kolde nætter – mange gange nær frysepunktet eller lidt derunder. Nye dronninger vågnede først op og begyndte deres søgning fra middagstid af.
Det har dog indtil nu været en succesfuld sæson….

Af de 6 hushumlebi beboelser (B. hypnorum) er der nu blevet hele 8 evt. 7. beboelser – jeg skriver sådan fordi den 1. dronning tilsyneladende flyttede ud – kassen var hel tom efter 3. uge da jeg kiggede ind i denne – ingen spor af vokskrukker eller æglægning. Den er måske flyttet til en anden ledig kasse. I dag var jeg igen ude og kigge efter – her kom atter en hushumlebi dronning kravlende mig i møde – de følgende dage vil vise om den bliver og begynder at hente pollen.
Nr. 7 og 8 flyttede ind for ca. 10 dage siden og flyver flittigt pollen ind. Se videoen nedenfor..

For en uge siden besatte så en lille skovhumlebi dronning (B. pratorum) gærdesmuttekassen i værkstedsudhænget – ligesom sidste år. Igen var jeg henne og formindske indflyvningshullet så den kunne have kassen i fred for fugle. Næste år vil jeg opsætte en kasse her. Se videoen ovenfor.
Næsten samtidig med lykkedes det mig nænsomt at indsætte en søgende agerhumle (B. pascourum). Den kvitterede med en fin orienteringsflyvning som jeg desværre ikke nåede at filme. Her er dog en frekvens hvor den flyver ind. Se videoen ovenfor.

I mellemtiden er så de første “mini’s” dukket op – altså den første generation af arbejdsbier. Disse er altid bitte små – ikke større end en fingernegl. Hos 4 hushumle familier og kassen med mørk jordhumlebi (B. terrestris) er der afkom at se. Se videoen nedenfor.

Med fremkomsten af arbejdsbier begynder også snyltehumlebi dronningerne at dukke op. Disse pansrede “kampmaskiner” uden pollenkurv, mørke vinger og dyb brummen forsøger nu at overtage deres værtsart ved enten at dræbe dronningen eller jage hende væk for derefter at overtage arbejdere hh dræbe ynglen og så lægge sine egne æg og opfostre sit eget afkom.
Ikke mærkeligt har jeg set netop hussnyltehumlebi dronninger (B. norvegicus) kredse rundt omkring carportkasserne. Her må duften af de 4 hushumlebi familier være enorm koncentreret. En nåede jeg at endda at filme mens den forsøgte at overvinde humleklappen. Nedenfor ses en kort sekvens….

Nogle humlebientusiaster slår snyltehumbierne ihjel hvis de ser dem, men de er jo ligeså værdifulde som deres værter – thi mange snyltehumlebier indikerer også mange værtshumlebier og dermed gode forhold for humlebierne. Her gælder også loven om rovdyr/byttedyr forhold hh parasit/værts forhold. Går bestanden af humlebier op stiger antallet af snyltehumlebier og omvendt. Jeg nøjes med at jage dem væk – men man kan jo ikke stå vagt ved kasserne hele tiden. Desuden ville det også være interessant at følge udviklingen af en snyltehummel – måske kan jeg jo berette herom senere…??

Hushumlebierne formindsker ofte indgangen med redemateriale – herved beskytter de dem imod fremmede dronninger og til dels snyltehumlebierne.
Senere posterer de vagtbier.

Kort status og udsigt

Sådan er situationen nu i min “humlebihave”..

  • 4 hushumlebi familier med arbejdere
  • 3 hushumlebi familier uden arbejdere – forventes at dukke op i løbet at 5-10 dage
  • 1 hushumlebi lige flyttet ind – usikker endnu
  • 1 mørk jordhumlebi familie med arbejdere
  • 1 agerhumlebi – har samlet ind i ca. 4 dage
  • 1 lille skovhumlebi har samlet ind i ca. 10 dage

Der er ikke så mange søgende mørk jordhumlebier mere. Der er stadigvæk en del søgende agerhumlebier og overraskende nok stadigvæk de tidlige hushumlebier. De senere arter som havehumlebi (B. hortorum) samt stenhumlebi (B. lapidarius) har jeg set enkelte af. Håber stadigvæk at på en “tilbagevendende” havehumlebi (en har været inde i kasserne og kigge) – man kan jo håbe.


Dette indlæg blev udgivet i Humlebisæson 2022, Humleindkvartering. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *