Jeg fortsætter sidste blogindlæg med de bedste humlebi-magneter i min have da jeg kun fik præsenteret en lille del sidst – i denne tid kommer der jo også dagligt nye til. En af de bedste starter jeg med….
Slangehoved findes også som 1.årig med navnet Echium plantagineum (se foto nedenfor). Den kan man fint supplere med, da den blomstrer tidligere end E. vulgare og man behøver ikke at vente 2 år på blomsterne. Sidst nævnte er dog meget kraftigere med mange flere blomster og længere blomstringsperiode der strækker sig fra juni helt hen til oktober.
E. plantagineum en prægtig 1. årig staude Slangehoved kan også være dødbringende – hvor der er meget bytte lurer “rovdyrene” – her har en lille edderkop nedlagt en humle med et nakkebid.
Pollen- og nektarudbyttet hos slangehoved blomsterne er helt i top. Efter min mening må denne staude ikke mangle i nogen bi-venlig have – ønskeligt ville det være, hvis den oftere var at træffe i vej- og markkanterne eller på de nye anlagte motorvejsskråninger!!!
Agerhumle i Katteurt Ikke kun kattedyr elsker denne mynte
Nepeta cataria er en let staude som ligeledes ikke må mangle i staudehaven. Den er flerårig og ligesom alle andre læbeblomster meget populære hos humlebierne. Planten breder sig dog kraftigt med udløbere.
Ridderspore – en imponerende staude Alle humlebier, især de langtungede – som her havehumlen, er glade for riddersporer
Udvalget af Ridderspore er enormt – her er kun nogle få sorter afbildet…
I år har jeg købt 3 sorter Valske bønner: “Crimson flowered” som har flotte røde blomster (se nedenfor t.v.) og “Hangdown” med hvid-sorte blomster og store bælge (se nedenfor t.h.) samt The Suttons Dwarf – ligeledes hvid-sorte blomster. Alle repræsentanter i ærteblomsfamilien er gode humlebiplanter. Her er konkurrencen fra honningbierne ikke så udpræget da nektar og pollen ligger godt gemt og kræver lange tunger og vægtige bier. Det samme gælder feks. også for lupiner.
– her sorten Crimson flowered Foruden flotte blomster elsket af humlebierne – er de også spiselige.
Endelig er den almindelige Kornvalmue (Papaver rhoeas) begyndt at blomstre – man har indtrykket af, at så snart den åbner sine sarte kronblade og åbenbarer de pollenrige støvdragere, så er især de mørke jordhumlebier på pletten og “malker” blomsten for pollen i et enormt tempo, mens den afgiver en høj vibrationsbrummen – englænderne kalder det “Bumblebee Buzzing”. De ryster bogstaveligt talt pollen ud af planten. Denne evne til “vibrationsbestøvning” er også grunden til, at alle tomatavlere indsætter avlede humlebier til bestøvning af deres tomatplanter. Før man opdagede denne egenskab hos humlebierne måtte man håndbestøve alle tomatplanter – en dyr affære. Nedenfor i det lille filmklip høres denne egenskab.