Humlebiportræt 4 – Havehumlebi (Bombus hortorum)

Under denne menu vil jeg først og fremmest portrætere de humlebiarter som vælger at bo i mine kasser. I år har jeg haft den store glæde, at havehumlebien selv har fundet sit logi i en af de opstillede humlebikasser langs min vedbend. Jeg opdagede det overraskende nok først efter ca. en uge. Det kan jeg beregne ud fra hvornår de første arbejdere viste sig. (se tidligere blog-indlæg).

Havehumlen er relativ almindelig i Danmark og de fleste vil nok i skyndingen forveksle den med jordhumlebierne. Den afviger dog ved nærmere eftersyn væsentligt fra disse.
Den er sort med hvid hale og 3 gule bånd – kraven, bagkanten af brystet og første bagkropsled. Dronningen er 17-22mm, arbejderne 11-16mm og dronerne 13-15mm. Påfaldende for denne art er også den store variation på arbejdernes størrelse – de kan være fra bitte små til næsten dronningestørrelse.
Et andet karakteristisk kendetegn er dens lange tunge som er den længste blandt humlebierne nemlig mere en 15mm, samt dens trekantede hoved som virker lidt stilket på kroppen. Den er generelt slankere end jordhumlebierne. Den hører ligesom Agerhumlebien til lommebygger-bierne (se Agerhumlebi portræt nr. 2). Let er den at kende på sin meget dybe og næsten lydløse brummen. Kun den store gedehams brummen er dybere.

Havehumlebi arbejder med den lange tunge udstrakt

Er man så heldig at have mange fingerbøl i haven – kan man roligt stille sig op og vente – der vil som regel ikke gå mange minutter før en havehumlebi dukker op ved sin yndlingsblomst. Havehumlebien elsker nemlig blomster med dybe nektar-og pollengemmer feks. alle døvnældearter, riddersporer, de forskellige kløverarter og som sagt fingerbøl.
Havehumlebi kolonierne bliver som regel ikke større end 50-120 individer. Den er ret hurtig til at producere dronninger og i litteraturen hører den til de arter, ligesom Lille skovhumle, der kan starte 2. generation samme år d.v.s. de nye dronninger allerede efter parringen starter æglægningen osv. Min havehumlekoloni har allerede produceret flere dronninger og har udviklet sig godt trods det vinterlige forår. Se nedenstående video.

Filmklip der viser min havehumlebiers udvikling – d. 6. juni til d. 22.6.2021

Humlebier: Dupont/Madsen
HummelnEberhard v. Hagen/Ambros Aichhorn

Dette indlæg blev udgivet i Humlebier. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *