Humlebi beboelser – status 22. maj 2023

Siden sidst er der atter positive begivenheder at berette om. Således har havehumledronning nr. 4 taget ophold i en af mine få ledige kasser. Ikke nok med det – ved et tilfælde opdagede jeg sågar små arbejdere flyve fra den lidt skjulte kasse. Det er ikke sket før, at jeg har forpasset en dronnings indflytning – det skyldes nok dens placering og kassen sidste år ligeledes var beboet af havehumlebier – den er sansynligvis opvokset i denne kasse.
Havehumledronning nr. 3´s indflytning skete ligeledes tidligere end antaget – i hvertfald fløj de første arbejdere 1 uge før beregnet – man når ikke altid at få den første indflyvning med – med mindre man selv har indsat dronningen..

Stenhumle dronning i grønkålsblomster

I dag var så en helt speciel dag – en stor flot sort-rød dronning fløj ind i en af mine ledige carportkasser mens jeg syslede ved mit højbed – min første Stenhumlebi dronning (B. lapidarius). Lang tid har jeg ventet på dette øjeblik – selvom den er relativ almindelig i Danmark ser jeg relativt få eksemplarer af arten her i Flensborg. Jeg vil portrættere den under menuen “Humlebier” inden så længe. Se fotoet ovenfor.
Jeg synes selv denne art, sammen med Moshumlebien (B. moscourum), er nogle af de smukkeste humlebier. Sidst nævnte art så jeg for et par uger siden i Rød tvetand (Lamium pupureum) på den tyske ø Femern og så sent som igår på en cykeltur langs vestdiget på den tyske ø Föhr foragerende i Engelskgræs (Armeria maritima). Moshumlen ses hovedsaligt langs kysterne.

Status er nu…

3. Mørke jordhumlefamilier – alle med arbejdere
4. Havehumlefamilier – alle med arbejdere
2. Hushumlefamilier – alle med arbejdere
2. Agerhumlefamilier – 1. med arbejdere – 2. Dronning leverer vel først arbejdere i slutningen af maj.
1. Stenhumlefamilie – første arbejdere omkring d. 11. juni om alt går godt……

Iøvrigt er det et underligt humlebi år. Egentlig skulle man mene, at min have med 12 beboede kasser ville være fyldt med humlebier. Det er ikke tilfældet. Der har været relativt få bier i blomsterne sammenlignet med de andre år. Jeg håber bedre vejr og den større blomsterpragt i maj – juni vil rette op på dette…

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *