Kort opdatering af boligsituationen d. 9. maj

For 3 dage siden kom jeg hjem fra en uges cykeltur. Spændt var jeg derfor hvordan det stod til med mine bosættelser i haven. Især var jeg spændt på de første familier der flyttede ind den 3. april og dagene derefter – her måtte 1. generation af arbejdere nemlig flyve hvis alt gik efter bogen.
Vejret var imidlertid miserabelt med kuling, kulde og regn fra øst – dårligt bi-vejr altså. Imidlertid sås dog enkelte små “minis” flyve fra to kasser med jordhumler og en kasse hver med havehumler og hushumler.
Andre bosættelser var derimod opløst eller havde fået nye indflyttere…..- helt normalt for humlebier..
Således var den mørke jordhumle ved saunaen helt forsvundet – den havde ellers fløjet i over 14 dage. En anden jordhumle dronning i en af carportkasserne lå død i kassen med en flækket vinge. Den havde sikkert været udsat for et angreb af en fugl eller mere sandsynligt af en af de territoriehævdende uldbier/maskebier. De er aggressive overfor andre bier. Den havde imidlertid ikke etableret sig d.v.s. der var ingen yngleceller eller ej nektarkrukke.
En anden af de første jordhumlebier var flyttet ud og indflyttet var nu en stor havehumledronning nr. 3.

Palmekål i blomst med besøg af agerhumle dronning


I dag, på den første dag med sommerlige temperaturer, er der så til min store glæde indflyttet agerhumle nr. 2. Jeg havde nok set den kredse søgende rundt om kassen dagen i forvejen uden dog at finde indgangen. I eftermiddags så jeg så en stor rød agerhumledronning flyve målrettet imod området ved kassen uden at se den kravle ind. Hurtigt blev mini-DV cam’en sat op og efter gennemsyn af en 1 times optagelse var sagen klar – 3-4 gange sås en flot agerhumledronning flyve ud og ind. Se foto nedenfor af dens bolig med indgang til siden.

4. humlehuse med 4 arter: øv. tv. Hushumle, øv. th. havehumle – ned. tv. 2. agerhumle – ned. th. mørk jordhumle

Status er nu…

3. Mørke jordhumlefamilier – alle med arbejdere
3. Havehumlefamilier – 1 med arbejdere, hos nr. 2 forventes arbejdere om et par dage og den sidste om ca. 14 dage hvis alt går godt.
2. Hushumlefamilier – 1 med arbejdere og hos den sidste forventes arbejdere først om et par uger.
2. Agerhumlefamilier – ved 1. familie ventes arbejdere i denne uge – 2. Dronning leverer vel først arbejdere i slutningen af maj.

Agerhumle og og forårsvægbier elsker korsknap

Det varme vejr de sidste dage har nu også lokket de første snyltehumle dronninger frem. I dag så jeg den første hussnyltedronning (B. norvegicus) “luske” rundt i min kulsukker. Det er ikke overraskende – især da arten lykkedes med at annektere en af mine hushumlefamilier og tilvejebringe rigeligt med afkom sidste sæson.
Nedenfor ses dog en stor mørk jordhumledronning i min kaukasiske kulsukker (Symphytum caucasicum). Den er det helt store hit hos humlebierne samt forårsvægbierne for tiden og lang tid frem.

Mørk jordhumle dronning i en af mine top 3 planter. Kaukasisk kulsukker (Symphytum caucasicum).

Sæsonen er nu godt igang og det tynder ud af redensøgende dronninger af de tidlige arter som mørk jordhumle, hushumle og lille skovhumle. Enkelte agerhumle- og stenhumledronninger søger stadigvæk. Generelt synes kuldene af 1. generations arbejdere at være små i år. Dette er dog ikke mærkeligt når man tager det kolde forår i betragtning.

Dette indlæg blev udgivet i Humlebisæson 2023, Humlehaven. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *