Første beboelse 2021 – en hushumlebi (B. hypnorum)

Det har været et middelmådigt forår indtil nu – med kølige temperaturer, sne- og sludbyger ind i mellem og streng nattefrost flere nætter i træk – slet ikke det man forbinder med “bi-vejr”. Det ser endda ud til at skulle fortsætte i hvertfald en uge eller længere endnu – bare man så kunne slippe for nattefrosten og dermed bekymringen for de mest kuldefølsommer planter. Man vil jo også gerne ud i haven og plante alle de små stauder og forårsblomster man i gennem vintermånederne har forspiret og som nu står og fylder i koldbænke, drivhuse, kælder- og loftsrum, se foto nedenfor.

Et lille udsnit af unge stauder og sommerblomster i vinterdrivhuset

Det sætter også sit præg på aktiviteten hos vore insekter og dermed også humlebierne. Efter nogle år med milde vintre og tidlige forår har man næsten glemt hvad der er normalt – dette forår er vel statistisk set ganske normalt.
For tiden flyver der i min have kun enkelte dronninger af h.h. lille skovhumle-, hushumle- og mørk jordhumlebi – sidstnævne endog med fyldte pollenkurve – så hun har fundet et sted at bo og danne koloni. De startede først med at samle nektar og pollen i mine nu afblomstrede krokus for 14 dage siden, se foto nedenfor.

Lille skovhumlebi dronning i krokus

Nu ser jeg dem kun i min Lonicera purpusii (Winter beauty – Honeysuckle “vintergedeblad” eller noget lign.). Denne bliver til gengæld besøgt flittigt af de “3” flere gange om dagen. Nedenfor er det den vimse lille skovhumle der besøger de lifligt duftende blomster.

Den vimse lille skovhumlebi er svær at filme – denne dronning et “mørkt” eksemplar uden gul halskrave..

Imidlertid var der i den hidtidige koldvejrsperiode også et par dage med forholdsvis høje forårstemperaturer. Der var jeg desværre ikke hjemme og kunne derfor ikke “overvåge” haven for ev. redesøgende humlebidronninger. Jeg var begyndt at blive lidt pessimistisk mht. at få alle mine humlebikasser beboet selvom jeg ved, at humlebierne viseligt retter sig efter jordtemperaturen hvor de ligger i dvale og ikke kalenderen…
Under havearbejdet igår hørte jeg så et kort brumm, men fik ikke øje på nogen humlebi – 5min senere endnu et brumm og anede lige en humlebidronning forsvinde ud af øjenkrogen i retning af carportvæggen. Oh måske måske. Hurtigt frem med Sony mini dv på stativ og så filme indgangshullet på den formodede humlebikasse i carporten.
Glæden var stor da jeg så resultatet af én times videooptagelse – 1. humlebibeboelse var en realitet!!! Se videoen nedenfor.

1. Humlebibeboelse 2021 – hushumlebi B. hypnorum

Som man ser af videoen flyver dronningen målrettet ind og ud. Jeg går ud fra at hun har beboet kassen allerede over en uge – sikkert foretaget søgeflyvningen under godtvejrsdagene i slutningen af marts.
I dag ville jeg lige kontrollere endnu engang med videoen. Det kan jeg på varmeste anbefale at gøre hvis man er i tvivl og ikke har tid og lyst til (vejrforholdene taget i betragtning….) at iagttage sine kasser. Det blev til denne “sigende” optagelse – man imponeres igen og igen af disse herlige “brumbasser”… Se videoen nedenfor hvorfor…

Dette indlæg blev udgivet i Humlebisæson 2021, Humleindkvartering. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *