Dronninger

Endelig er dronningerne tilbage. Savnet har man de tykke “Zeppelinere’s” dybe brummen rundt i haven. Det er altid med en vis tilfredsstillelse når humlefamilierne når deres klimaks med dronningernes jomfrurejse.

De sidste dage har det brummet gevaldigt da to mørke jordhumle familier samt den ene hushumle familie er begyndt at frigive deres nye dronninger.
På grund af varmen har annekserne om dagen været åbne på nogle af dem. Nogle af de “tykke damer” er så plumset ned på jorden hvor de så – ikke helt flyvefærdige har kravlet rundt – indtil jeg har samlet dem op i en kasse med legoklodser og sukkervand, for så om aftenen at sætte dem tilbage i kassen. Hvad gør man dog ikke alt sammen for de “adelige”??
Nedenstående klip viser dels de store mørke jordhumle dronninger samt en hushumle dronning uden vinger med den frygtede fra honningbier h.h. varroa-mider overførte deformeret vinge virus (DWV). Den angriber desværre også de vilde bier. !!!!
I anden del ses et klip om Hussnyltehumler (B. norvegicus) som atter i år har annekteret en af mine to hushumle familier – se sidste års blogindlæg om snyltehumler.

Mørk jordhumlebi dronning, Hushumlebi dronning og Hussnyltehumlebi drone og dronning..


Jeg havde mine bange anelser da antallet af arbejdsbier pludselig stagnerede og faldt de sidste dage uden synet af dronninger. Dette er typisk når en hussnyltehumle dronning annekterer boet. Der bliver nu produceret snyltehumle yngel og ingen værtshumle arbejdere endsige dronninger bliver produceret. Det er sikkert en tilbagevende dronning fra kuldet sidste år – som så også har husket hvordan man åbner humlelågen……..
Det er dog ingen katastrofe da den anden familie har produceret flere dronninger….

Dronningerne er også begyndt at flyve fra Havehumle kasserne. De er mega store – men størrelsen på arbejdsbierne varierer en del og man kan let komme til at anse et stort eksemplar for en dronning.

Dette indlæg blev udgivet i Humlebisæson 2023. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *