Bier og blomster i juli måned og spændende hændelser….!!!

I tidligere indlæg har jeg beklaget mig over antallet af humlebier i haven i år. I juli måned er der gudskelov blevet rettet op på dette problem. Denne måned kan jo erfaringsmæssigt også byde på både arbejdere, droner og nye dronninger af de fleste humlebiarter. De tidlige arter som hushumlebi og lille skovhumlebi ser man sjældent nu.
I dette indlæg vil jeg vise nogle fotos af de bedst besøgte blomster og stauder fra min have.

Min ærenpris (Veronicastrum virginicum) troner flot med sine næsten 180cm og lokker utallige bier og insekter til. Den er et rigtigt blikfang i enhver have og så blomstrer den længe.

Almindelig Kardebolle hedder ovenstående tidsel. De flotte lilla blomster fremkommer i kranse på midten af “bollen” og bevæger sig successivt opefter med tiden. I den tid er den humlebiernes foretrukne nektar og pollenleverandør. Især pollenværdierne er helt i top.
Eneste ulempe er, at den indtager meget plads i haven, mine når en højde på ca. 2m – så placér dem bagerst i bedet. Hvis man lader dem stå kan man være heldig at få besøg af finkefuglene – især Stillitsen er glad for denne tidsel – derfor også det tyske navn Distelfink/tidselfinke. Den selvsår sig gerne…

Andre tidsler som jeg har afprøvet i år er 2 årige Horse-tidsel, samt den flerårige aparte Mandstro – Blå tidsel (Eryngium planum) – de er velbesøgte i den korte tid de blomstrer. 

Disse sirlige 1.-2årige planter er utroligt velbesøgte af “Bombus” – man tænker hver gang disse lander .. at nu brækker stænglen da – men nej det går hver gang – og ellers fortsætter nektarindtagelsen med stænglen bøjet og humlebien med ryggen mod jorden….

Kongelys sår let sig selv i haven – det gør ikke noget, det er gode bi-planter – især mørk kongelys bliver godt besøgt. De er begge 2. årige – man må så luge ud af de små 1.årige planterosetter hvis der er for mange af dem – evt. flytte dem – senere er det svært pga. af pæleroden.

Af knopurt har jeg to arter – Bjergknopurt som er flerårig og blomstrer tidligt – allerede i maj- den blomstrer nu igen efter at de første blomsterstande blev skåret tilbage – ligesom den iøvrigt nært beslægtede Kornblomst (Centaurea cyanus) gør det. Stor knopurt blomstrer senere – er vidt udbredt i naturen.

Hestemynte blomstrer helt fra juli – september. Det er derfor en vigtig nektar-/pollenkilde i de relativ blomsterfattige måneder august-september. Den er sammen med Virginia ærenpris, slangehoved og dværg oregano de bedst besøgte blomster i haven nu. Se videoen nedenfor.

Til sidst en fin og sjælden optagelse af en jordhumlebi parring på en græsplæne i Aabenraa. Min kære tidligere kollega Anna Marie Munk var så venlig at sende mig denne fine optagelse. Se nedenfor. En lignende optagelse af en hushumlebi parring ses her.

Dette indlæg blev udgivet i Humlehaven. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *