3. Mørke jordhumlebi indflytninger

Endelig kom der rigtig gang i redesøgningen hos vore humlebier. Efter at koldt vejr og nattefrost er blevet afløst af sol og tocifrede eftermiddagstemperaturer nøjes bierne nu ikke kun med at forsyne sig med den fornødne nektar – nu vil de også have noget at bo i.
Den 15 april så jeg den første mørke jordhumlebi dronning smutte ind i en af mine med mos dekorerede humlebikasser. Hurtigt fik jeg fat i mit til lejligheden klargjorte DV-kamera med stativ. Jeg ville ikke forpasse en indflytning med den obligatoriske og altid spændende “orienteringsflyvning” som tegn på godtagelse af boligen. Glæden var stor da det viste sig at være tilfældet – 2. halvdel af klippet stammer fra dagen efter hvor dronningen allerede samler pollen som det ultimative bevis på indflytning. Se videoen nedenfor.

2. Mørk jordhumlebi dronning.
Samme dag skete det samme i en af mine “carport-kasser” – den helt til venstre – den helt til højre har allerede været beboet af en hushumlebi dronning i over 14 dage se blogindlæg her.
Jeg nåede at få et par videoklip som jeg vil vise i et senere blogindlæg – men også her bærer dronningen nu flittigt nektar og pollen ind. Et par dage senere monterede jeg klappen.

3. Mørk jordhumlebi dronning.
Dagen efter var der en tilpas rolig og tålmodig mørk jordhumlebi som søgte rede i et lille hul i højbedet. Da jeg i denne spændende årstid altid går rundt med mit “humlebirør” i brystlommen hvis sådan en chance byder sig – var jeg hurtig til nænsomt at sætte dette foran hullet og lade hende kravle op i røret og stoppe det til med skumgummipropper i begge ender. Roligt – uden hun protesterede – og vel troende at hun stadig befandt sig i jordhullet – gik jeg hen til en af mine ledige kasser og lod hende forsigtigt gå ind og lukkede med skumgummiproppen hullet bag hende og fjernede så proppen efter 2min – nu var jeg sikker på at hun var nået ind i den af mig fint med kapok forede rede med mos rundt om – nu ville det blive spændende om hun ville godtage boligen… videoen ses herunder….

Som det ses af videoen lover adfærden godt – de næste dage vil så vise om dronningen begynder at samle pollen ind..

Dette indlæg blev udgivet i Humlebisæson 2021, Humleindkvartering. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *