Tidsler og Burre – kødædende humlebi blomster.

Man oplever mange spændende ting når man går på jagt efter humlebier. På en gåtur i naturreservatet “Geltinger Birk” på en sti ikke langt fra møllen “Charlotte” mødte mig nedenstående fascinerende og på samme tid grusomme syn.

En lille flagermus overlevede ikke mødet med Burrens farlige modhager.

Ovenstående lille flagermus (Dværgflagermus?) sad død på en Skovburre (Arctium nemorosum) solidt naglet fast i plantens kurveblade/modhager et godt stykke over hovedhøjde (måtte strække armene gevaldigt for at få et brugbart foto).
Det er ikke svært at forestille sig, hvilke pinsler den lille fyr har måttet gennemleve inden tørst og udmattelse har taget livet af den. Sansynligvis har den i jagten på et lækkert insekt – velsagtens en natsværmer som har siddet eller sværmet omkring den nektar- og pollenrige burreblomst, kommet lidt for tæt på og blevet hængende. I sin iver for at komme fri har den så arbejdet sig endnu mere ind i burreplantens modhager…Iøvrigt hører Burre (Arctium) til kurveblomstfamilien – er 1-2 til flerårig og en rigtig god biplante der leverer godt med nektar og pollen. De modne frø er ligesom hos tidslerne vældig værdsat af Grønirisk og Stillits – hvis de altså ikke forinden har sat sig fast i noget dyrepels og transporteret videre….

Admiral på Skovburre – den bliver dog ikke hængende….

Mindre drabeligt ser næste kategori humlebiblomster ud. I nedenstående filmsekvens ses min prægtige og næsten 2m høje Uld-Tidsel (Cirsium eriophorum).

Tidsler (Carduus) hører ligeledes til kurveblomstfamilien. De fleste arter som Tornet Tidsel (C. vulgare) og Nikkende Tidsel (C. nutans) og andre er to-årige d.v.s. første år vises der en roset, næste år en blomsterstand. De er alle gode bi-planter og besøges gerne af humlebier. Ofte ser man dronerne overnatte i disse. Ovenstående Uld-Tidsel er ganske imponerende og stor, men i en lille have er ét eksemplar rigelig.

Horse-Tidsel (Cirsium vulgare) er meget almindelig i Danmark.

Dette indlæg blev udgivet i Humlehaven. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *