Agerhumlebierne d. 27. juli 2022

Nu er der kun liv i de to kasser med agerhumlebier. Det er forventeligt på denne årstid. Sæsonen lakker imod enden. Hos den 1. agerhumlebifamilie er alle yngleceller for længst udklækket – enkelte dronninger ses vandre rundt. Ingen nye yngleceller ses mere.
Den anden agerhumlefamilie er tidsmæssig 14 dage senere i udviklingen. Den har udviklet sig ganske godt siden sidst og der er mange droner-/dronninger på vej. Familien virker i det hele taget agil og sund. Et lille videosammendrag ses nedenfor.

Status for de to agerhumlebifamilier d. 27. juli

I den nuværende sæson er der vel kun agerhumlebierne samt stenhumlebier og måske anden generations havehumlebier tilbage med u-udklækkede yngleceller.
De meget tidlige hushumlebier ser jeg ikke mere – heller ikke dronningerne, så de har nok trods højsommer allerede søgt hen hvor de vil tilbringe vinteren. I “Hummeln” s. 94 ff af Eberhard von Hagen angives juli-august som tidspunkt for søgningen af vinterkvarterer – her søger de befrugtede og velnærede humlebidronninger flere minutter efter et egnet sted at grave sig ned – meget lig redesøgningen i foråret. Her kan musehuller, kompostbunker, bladbunker nær trærødder eller 3-15cm dybe huller i et moslag tjene som overvintring. Ligeledes nordvestvendte skovbeklædte skrænter bliver ofte opsøgt som vinterkvarter. Fælles for alle lokaliteter er dog, at de ligger hvor risikoen for oversvømmelser er mindst mulig. Jeg har iøvrigt kun sjældent kunnet iagttage vinterkvartersøgninger – kun to gange – begge gange stenhumledronninger på en græsplæne!!
Eberhard v. Hagen nævner også mulighederne for kunstig overvintring – men her gælder det samme som med hjulpen indkvartering af dronninger – at man skal vide hvad man gør, da man ellers gør mere skade end gavn!

Dette indlæg blev udgivet i Humlebisæson 2022, Humleindkvartering. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *