5 hushumlebier (B. hypnorum) og 1 mørk jordhumlebi (B. terrestris) er flytter ind.

I sidste indlæg meldte jeg den første indflytning 2022 – efter en lille tur med 3 overnatninger syd på i dejligt forårsvejr var spændingen stor ved hjemkomsten – ville hushumle dronningen stadig være der og ville der eventuelt være kommet flere indflyttere til?? Vejret havde jo været strålende.
Efter en tur i haven tirsdag morgen og bevæbnet med mit uundværlige Sony dv fik jeg hurtigt syn for sagen. Ikke nok med at 1. hushumlebi dronning stadig fløj lystigt frem og tilbage imellem kassen og naboens udsprungne Seljepil – der var også kommet flere “søskendedronninger” til.
Endnu to “garagekasser” var blevet besat, samt en kasse i haven plus en rødhals fuglekasse også. Status er nu 5 beboelser med hushumlebier!! – det er helt sikkert “hjemvendere” fra sidste års 2 succesfulde familier.
Jeg har haft travlt med at påsætte humleklapper efterhånden som jeg opdagede indflytningerne for at undgå “slagsmål” imellem dronningerne. Flere tyske humlebi entusiaster beretter nemlig, at de hjemvendende “søskendedronninger” ikke sjældent kæmper om deres “gamle” hjem – ofte med døden til følge. Hvis man så kan komme til at sætte klapper på – hh. dreje lidt rundt på kasserne (om aftenen når dronningen befinder sig i kassen!) så kan dette undgås.
Desuden har jeg, grundet det pludselige vejrskifte med sne og kulde, begyndt at fodre dronningerne med sukkervand på trinbrættet. Det lærer de hurtigt at værdsætte – sidste år var det en succes. Sjovt at se, at de lige stikker hovedet ud af humleklappen – slubrer sukkervand fra legoklodsen i sig og så ind igen. Se filmsekvens nedenfor af de 5 dronninger.

I morges vågnede man så op til vinter med et tykt lag sne som dog næsten smeltede i løbet af dagen – se fotos nedenfor.

Hen på dagen blev det mildere og der var sandelig enkelte mørke redesøgende jordhumlebier undervejs trods snedækket. En af disse kom ind til mig i værkstedet – tog sig god tid – svirrede fortroligt rundt om mig og blev dog efter et par minutter træt af den leg og satte sig i vindueskarmen.
Jeg satte mit velafprøvede “toiletpaprør” hen for næsen af hende og svupti forsvandt hun ind i det. Ud med paprør og dronning, forsigtigt fik jeg lirket hende uden protester ind igennem hullet i kassen (øv. t.h) – se fotoet.
Efter 2 min åbnede jeg atter for indgangen – først efter 40 min besindede hun sig for at komme ud – det var et godt tegn. Hun kvitterede med en fin orienteringsflyvning – se film nedenfor. Man fristes næsten til at sige “hvor svært kan det være?”……

Mørk jordhumle indflytning

Resten af eftermiddagen fløj hun nu regelmæssigt ud og ind af kassen.
Sæsonen er kun lige begyndt – flere redesøgende mørke jordhumlebier er set – en enkelt agerhumledronning og enkelte lille skovhumle også. Nu skal det milde vejr bare vende tilbage i næste uge….

Dette indlæg blev udgivet i Humlebisæson 2022, Humleindkvartering. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *