Slut på sæsonen 2022

Efterårsvejret har gjort sit indtog og samtidig er blomsterfloraen formindsket kraftigt og hermed biernes antal også. Enkelte blomsterstauder kan så rigtig stjæle opmærksomheden f.x. den flotte, men meget giftige Stormhat (Aconitum napellus).

Stormhat – Aconitum napellus

Stadigvæk flyver et par enkelte Agerhumlebier til mine flittigt blomstrende Oksetunger. Se videoen nedenfor.

Agerhumlebierne er som forventet de sidste i haven – så længe temperaturerne er så forholdsvis høje (15-17 grader med sol) så flyver de resterende bier villigt.

Mine egne to familier er dog forlængst uddøde og rederne smidt i skraldespanden hh brændt af. Enkelte voksmøllarver var gået i gang med “oprydningen”. De skulle dog ikke have chancen for at volde problemer næste år….Nedenfor ses den sidste optagelse i år af de to familier.

Sidste optagelser d. 22. august af mine 2 Agerhumlebifamilier 2022

I næste indlæg vil jeg komme med en status af mine humlebi beboelser for året 2022.

Dette indlæg blev udgivet i Humlebisæson 2022, Humleindkvartering. Bogmærk permalinket.

2 Responses to Slut på sæsonen 2022

  1. Henrik Østerlyng skriver:

    Længe ventet indlæg ovenpå det seneste triste med den lille flagermus, der kom så galt afsted. 🙂

    Tak for den fine video af de sidste agerhumler. Billedet er identisk her på Møn, kun enkelte agerhumler vimser rundt blandt forsinkede Hjulkroner, Blåskæg med den uvirkeligt blå farve, Katteurt og en enkelt stædig Kællingetand. Min endnu ganske lille Himlens Syv Sønner har blomstret de seneste par uger, men uden skyggen af opmærksomhed fra humlebierne. :-/

    De agerhumler der flyver nu, har orangebrun ryg som dem i din video, men midt på sommeren er de næsten alle helt sorte. Hvad er forklaringen på dette? Er det mon dronninger der stadig vimser rundt?

    • Knud skriver:

      Hej Henrik
      tak for din kommentar. Det er altid rart at høre om situationen andre steder i landet. Det med variationerne i farven på Agerhumler kender jeg selv til. I de fleste tilfælde er Agerhumlerne på Sjælland mørkpelsede – man kalder dem meget betegnende “Sjællændere”. I det jyske er de for det meste rødbrune – også kaldt “Jyder”. Der er dog ikke nogen regel uden undtagelse – slet ikke blandt humlebier – iøvrigt. Jeg har således haft en mørk familie samt en rødbrun familie i år. Det kan iøvrigt fint ses på videoen. Nu kender jeg ikke forholdene på Møn, men vil antage at den mørke form egentlig skulle være den almindeligste der. Iøvrigt findes der endnu en variation med en trekantet mørk pels på brystet. Om det drejer sig om dronninger kan jeg ikke sige –
      vh
      Knud

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *