Litteratur- og linkliste

De bedste bøger om humlebier (11.02.2022):

Hvis man vil forsøge sig med humlebier i egne kasser kommer man ikke uden om disse tre bøger – især førstnævnte bog af Eberhard v. Hagen/Ambros Aichhorn indeholder megen viden og et helt livs erfaring med de enkelte humlebiarters adfærd og egenart. Desuden forklares den aktive og passive indkvartering af humlebier samt de farer og risici i form af snyltere, parasitter og skadedyr humlebier er udsat for – hvordan man kan forebygge hh minimere farerne for humlebiboet samt hvilke planter humlebier elsker. Fauna Verlag 6. Auflage 2014/18

Den anden bog fra Dave Goulson blev bestseller i mange lande verden over i 2015. Med rette – den har inspireret mig og mange andre til denne hobby igennem dens godt skrevne og uforbeholdne kærlighedserklæring til de små hyggelige skabninger…. Her er den tyske udgave.
På dansk: “Humlen ved det hele…”

Humlebier af Yoko Luise Dupont & Henning Bang Madsen, Natur og Museum nr. 1, 2010,
Hæfte om de danske humlebiarter, deres livscyklus og levevis. Det bedste der er skrevet om humlebier på dansk.

Den lille handy bog af Susanne Harding (93 sider/A5) er illustreret med flotte fotos af bl.a bi-ekspert og forsker Henning Bang Madsen. Bogens styrke er helt sikkert udvalget og behandlingen af de væsentligste bi-planter og vækster inklusiv tilhørende nektar- og pollenværdier sidst i bogen. Her gives gode råd til anlæggelse af en bi-venlig have. De almindeligst forekommende vilde bier i haven er kort beskrevet. En anbefalelsesværdig bog til alle bi-og haveinteresserede.
Koustrup & Co. 1.udg. 3. oplag 2021

Links til gode sider om humlebier og andre vilde bier:

Specielt for humlebier:
Danmarks humlebier.dk
Dansk side om humlebier hvor der kan hentes megen god viden om humlebier — desværre ikke opdateret siden 2014….

Danske sider:
bieridanmark.dk
En dansk organisation der varetager de vilde biers tarv. Laver bl.a kolonihaveprojekter, skoleprojekter og forskellige events. Som medlem får man også tilsendt en frøpose hvert forår. Et medlemskab kan på det varmeste anbefales.

Plan Bi
En dansk organisation der ligeledes varetager de vilde biers tarv – med shop.

vildebier.dk
En side, hvor Maria & Jørgen Gram-Jensen formidler information om Danmarks vilde bier. Sidste nye forskningsresultater omtales her. En fin og overskuelig blog. Se iøvrigt deres sammenfatning af publikationen “Evaluating competition for forage plants between honey bees and wild bees in Denmark”.Rasmussen et. al april 2021,

Norsk sider:
La Humla Suse
Norsk organisation der varetager de vilde biers tarv og samarbejder med de ovenstående danske organisationer/foreninger.
Se især deres sidste 3,5timers Webinar på YouTube her

Den norske artsdatabanken – en side der beskriver de norske arter af humlebier. Meget anvendelig også for danske forhold. Efter min mening det bedste sted at lære noget om humlebiers anatomi og fysiologi – meget flotte fotos med forklaringer. Utallige referencer.

Tysksprogede sider:
http://www.wildbienen.de/huarten.htm
Denne side giver en meget detaljeret beskrivelse af alle forhold der vedrører de enkelte humlebiarter. Dette gælder iøvrigt også alle de andre vilde bier.

http://www.bombus.de
Giver ligedes en beskrivelse af de enkelte arter men er især interessant pga. vejledningen i alt hvad der vedrører humlebikasser, deres opbygning, opstilling samt ikke mindst hvordan man får kasserne beboet – passivt såvel som aktivt.

Das Hummelhaus
Rigtig god og professionel side af Harry Abraham – en af pionererne på området – alt der vedrører humlekasser, skadedyr, humlebiklapper, foderautomater – inkl. salg af disse.

Nabu Niedersachsen pendanten til Danmarks naturfredningsforening kommer med beskrivelser af de vigtigste humlebiarter i Nordtyskland.

Naturgartenfreude.de
God side af Werner David vedrørende vilde bi- og humlebiarter med forum og shop

Familie Oehlschlägel´s hjemmeside Insektenstaten.de er også et besøg værd. Begge tager de ud og redder humlebi-, bi- og hvepsefamilier som står i vejen. Især Hummeltagebücher – Humlebi-dagbøgerne er værd at følge med i.

Aktion Hummelschutz
Foruden generelt om humlebier bør fremhæves ranglisten for humleplanter hvor de enkelte blomsterplanter rangeres ud fra pollen-/nektarudbytte afhængig af årstiden.

http://hummelgarten.ch
Elke Reuss fra Schweiz har lavet en blog for have- og  humlebi-entusiaster med flotte fotos og især hendes plantelister “Hummelparadis” som jeg til dels har oversat til dansk – er et blik værd når humlebi haven skal anlægges.

Blomsterkalender tysksproget side hvor du hurtigt kan slå op hvad der blomster hvornår.

Engelsk sprogede sider:
https://www.bumblebeeconservation.org/white-tailed-bumblebee-species/
The Bumblebee Conservation Trust – engelsk organisation netop stiftet for at redde humlebierne – Er foregangsorganisation for mange andre humlebirelaterede organisationer – fx nedenstående..

Bumblebee monitoring scheme
En lignende irsk side med lignende aktiviteter og formål som ovenfor.

Blogs om bi-haven og -blomster og bæredygtighed.
Danske sider:
HaveABC.dk er en rigtig god side om alt hvad der hidrører haven – vejledning og tips om snart sagt alt. Funger som mit haveleksikon.

Tagtomat.dk er både webshop, vidensbasis og rådgivningscenter på samme tid. Et udtryk for de 2 sidstnævnte ting kommer til udtryk i…

“Grow Like Tomorrow – vejen til fremtidens bæredygtige fødevaresystemer”- er en meget anderledes og anbefalelsesværdig bog/E-bog udgivet under Creative Commons Licens. Redaktør og igangsætter Mads Boserup Lauritsen og indehaver af “TagTomat” er det lykkedes at samle bidrag fra et stort antal skribenter til reale “cases” der eksemplificerer og viser retningen for bæredygtig fødevareproduktion. Det er meget opløftende læsning – man bliver overrasket over hvor mange inspirerende igangsættere der findes i dette land. Download den gratis her sammen med mange andre læsværdige titler – også for elever og skolelærere er der noget at hente..!!!

Vejledning om og køb/bytte af frø og planter.
https://www.mellemhaver.dk
Haveside med gode tips og en frøbørs hvor man kan udveksle frø og planter

Albinos frø en stor velassorteret frø handel med rigtig gode så-vejledninger som jeg på det varmeste kan anbefale. Kommer regelmæssigt med interessante nyhedsbreve.

Jelitto Staudensamen er en stor tysk online frø butik som jeg har rigtig gode erfaringer med. En af grundene til jeg ofte har benyttet denne er at jeg bor i Flensborg. Udvalget er meget stort og planterrådgivningen helt i top. Eneste ulempe er portofri forsendelse først ved indkøb over 25€

Gartneren.dk en side der foruden gode råd om haven indeholder alle latinske blomsternavne. Jeg bruger især navneregistret meget latin-dansk og omvendt.

YouTube videos :

Der Hummeldoktor – min absolute yndlingsvideo af Eberhard v Hagen (forfatter til bogen: “Hummeln”)

Bi- og  humlebiplanter – anlæggelse af have af Markus Burkhard

Videnskabelige undersøgelser og publikationer
Madsen, H. B. & J-K. Jensen: Bumblebees on the Faroes Islands (Hymenop- tera, Apidae).
Ent. Meddr 79: 19-26. Copenhagen, Denmark 2011. ISSN 0013-8851.

Siden er opdateret 12.7.2022

Dette indlæg blev udgivet i Litteratur og links. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *