Inden jeg tog til Færøerne for ca. 12 dage siden havde jeg selvfølgelig informeret mig om mulighederne for at træffe humlebier her. Allerede for et par år siden stødte jeg på en undersøgelse af humlebier på Færøerne fra 2010 af Madsen, H. B. & J-K. Jensen.
I den undersøgelse blev der påvist to arter af humlebier – lys jordhumlebi (B. lucorum) og lille skovhumle (B. pratorum) som på grund af øernes isolation og afstand til fastlandet kun kunne være indslæbt. Jeg har ikke kunnet finde nyere undersøgelser eller henvisninger til iagttagelser af andre arter siden.
Da jeg så tog turen til Færøerne for knap 14 dage siden, var jeg spændt på, om det ville lykkes mig at finde de to arter. Da konen og jeg havde Torshavn som udgangspunkt for turen regnede jeg med, årstiden og faunaen taget i betragtning, at chancerne var gode for at spotte en af arterne her. Allerede første dag – en regnfuld dag med omkring 10 grader lykkedes det mig at spotte en “døsende” lys jordhumlebi arbejder i en vild rose i en have midt i Torshavn. Et par dage senere lettede skyerne og solen tittede frem. I en gade ved navn Tingvegúr faldt jeg over en cotoneaster busk – en rigtig god humlebibusk – i blomst og et vældigt liv.
Foruden en del lys jordhumlebier var der så sandelig også hushumlebier (B. hypnorum) – både han- og hunbier!!!!!
Var jeg virkelig den første til at spotte denne i Danmark og resten af Europa meget almindelige bi på Færøerne??? Måske har den allerede været der år forinden uden nogle bevidst har bemærket den.
Det er i sig selv ikke overraskende, at netop denne næsten “invasive” humlebiart har fundet vej til Færøerne – sansynligvis via en skibsladning gods fra Danmark.
I Torshavn er der gode livsbetingelser for humlebier – mange haver med en for færøeske forhold mangfoldig blomsterpragt. Desuden er der gode redemuligheder i og omkring huse samt i fuglekasser.
Mine egne erfaringer med hushumlebien er, at det er en meget robust bi der selv under kolde og fugtige betingelser trives når bare der er tilstrækkelig med fødekilder.
Nedenfor kan et klip af de “måske” første hushumlebier på Færøerne ses.
I de kommende år vil der sansynligvis dukke yderligere arter op. Det vil måske kun være sporadisk. Til gengæld tror jeg hushumlebien har gode chancer for at etablere sig fast på øerne – især i de tættest befolkede områder.
Opdatering d. 17.7.2022:
Min formodning viste sig slå til ang. fund af hushumle på Færøerne. J-K Jensen kunne berette, at hushumlebier ikke kun var sigtet flere steder i Torshavn i denne sommer – men også allerede fundet i 2021. Desuden er havehumlebien B. hortorum også blevet set i Torshavn denne sommer. Det bliver interessant at høre mere fra denne front fra J-K Jensen og H. B. Madsen.