Flere steder i landet var de første dronninger allerede sigtet for et par uger siden.
Jeg snød dog alligevel alle andre…. En dejlig tur til Madeira den første februaruge muliggjorde min første humlebi sigtning i år. Se nedenfor..
En Mørk jordhumlebi dronning i Echium candicans – “Madeira´s stolthed” i sit hjemland – i Funchal´s botaniske have.
Denne flotte slangehovedart og humlebi magnet har jeg iøvrigt prøvet at dyrke de sidste år uden den store succes. I Storbrittanien lykkes det p.g.a det milde vinterklima.
Fire dage tidligere end sidste år dukkede så de første dronninger op i min have. Jeg tænkte nok at det kunne blive denne dag da temperaturen nåede de magiske 12 grader over middag.
Da jeg alligevel skulle ompotte nogle stauder samt klargøre de sidste humlebikasser til den kommende sæson var det en kærkommen lejlighed til at tilbringe så meget tid i haven som muligt – måske dukkede den første dronning op. Det skete så… se filmklippet nedenfor.
Overraskende var det en Stenhumle der først dukkede op i år – den viser sig normalt først et par uger senere – en flot humlebi der godt må flytte ind i en af mine kasser!!.
Den forventede Mørke jordhumle lod dog ikke længe vente på sig og som alle de andre år var den og Stenhumlen at finde i Vintergedebladet Lonicera purpusii.
Denne busk kan på det varmeste anbefales hvis man vil lokke de nye dronninger til sin have. Den har nu blomstret siden januar.
Redekasser rengøres til den nye sæson
Omkring 1. marts skal humlebikasserne helst være klar med friskt redemateriale. I år har jeg af mangel på tørt græs og mos benyttet mig af dunhammeruld(frø) som fyldmateriale foruden den velkendte dyrestrøelse og kapok. Sidste sæson havde jeg gode erfaringer med netop “dunhammerulden” i de 3 havehumlekasser.
Selvom de første dronninger dukker op i marts eller måske tidligere alt afhængig af vejret, så begynder de først deres redesøgninger efter at de har tanket energi i form af nektar og pollen.
Mine erfaringer fra tidligere år viser, at de første søgende dronninger ses ultimo marts for så at kulminere i april til primo maj – igen alt afhængig af vejret.
Flot
Tak Jan
Hej Knud.
Skønt endelig igen at kunne følge dine regelmæssige opdateringer om store og små begivenheder i din humlepension. Jeg er sikker på at 2024 bliver et fremragende bi-år.
Madeiras flora og fauna kunne danne grundlag for mange opslag her på bloggen, omend det meste vil være svært at overføre til danske vejrforhold. Det glæder mig dog at du havde en dejlig tur.
Jeg har selv endnu til gode at observere humlebier i min have i dette forår, så mine vinterblomstrende gedeblad blomstrer forgæves. Er klimaet i Flensborg virkelig så meget bedre end på sydhavsøen Møn? Uanset håber jeg, at stenhumlen bliver hængende og indlogerer sig i en af dine redekasse, så du endelig også kan få sat flueben ved dén art.
Det må i øvrigt være med en vis nervøsitet at du nu forsøger dig med en dunhammeruld/dyrestrøelse-kombi som redemateriale? Hvad hvis humlerne slet ikke vil bygge bo i dét, så bliver der mange “Zimmer frei” på matriklen? Det er jeg meget spændt på at høre nærmere om senere på året.
Dbh Henrik
Hej Henrik
tak for dine lystige kommentarer. Jeg er nu ikke så nervøs m.h.t. dunhammerulden, som jeg skrev i indlægget havde den allerede vist sit værd i de 3 kasser med havehumler. Vejret tror jeg ikke er meget bedre her i Flensborg, snarere tværtimod – måske hurtigere varmt når solen en sjælden gang titter frem (over 1000mm nedbør viser min regnmåler fra april 2023!!!)
Iøvrigt har jeg ikke set humlebier i haven siden – måske i weekenden igen…hvis vejrudsigten holder.. så du må væbne dig med lidt tålmodighed 😉
vh
Knud
Hej Knud
Jeg fandt din side i løbet af sommeren sidste år, og hygger mig med at se dine videoer af humlebier, og de voksede min interesse for humlebier, og ideen om at det var en mulighed at kunne gøre noget selv for at kunne få dem til at bosætte sig.
Jeg brugte efteråret på at plante buske og blandt andet 1100 krokus.
Jeg regnede egentlig ikke med rent faktisk at se en humlebi dronning før efter et par år, men til min overraskelse så jeg den første allerede i onsdags! Jeg så hende kun kort, da hun lavede en lille orentiering over mine mange krokus, nok for at huske dem senere.
Idag så jeg så en virkelig træt, og våd mørk jordhumle kravle gennem græsset imellem krokuserne. Efter hun var dækket i pollen, og fik lidt sukkervand, fik jeg hende på en lille ske (ikke helt et paprør med en prop, men hun var næsten helt faldet i søvn efter at have fyldt maven) og satte hende ved indgangen til det ene bo jeg havde købt, og hun kravlede ind i efter et stykke tid. Jeg ved endnu ikke om hun vælger at blive der, men jeg ville alligevel sige tak for at være en inspiration!
(Note: hun kravlede kort til udgangen af boet efter 10-20 min, og kravlede så ind igen da hun måske indså det skulle til at regne. Lurede spændt fra et vindue indtil da)
Mvh Isabella
Hej Isabella
Tak for din spændende beretning. Man glæder sig altid over at have hvervet endnu en “humleven”. Du vil helt sikkert se mange humlebier i den kommende tid når du både har plantet buske og krokus. Hvor vidt du får succes med din op-peppede humledame er ikke til at sige endnu. Det afhænger af om hun er i søgestemning. Hvis du har indrettet reden rigtigt og den går helt ind og inspicerer reden kan det ikke udelukkes at du får den til at bo. Hvis du har et videokamera er det let at finde ud af – ellers er sæsonen kun lige begyndt.. Held og lykke!
mvh
Knud
Hej Knud.
Har lige fundet din side. I min nye kolo bor der en humlebifamilie..de flyver ind lige under indgangen.. hele dagen og det er hyggeligt.
Men kan de ødelægge huset..? Og vil deres hjem være tomt til efteråret eller vil befrugtet humlemor overvintre der..?
vh
Knud
Hej Louise
tak for beskeden. Nej du behøver ikke at være bange for at humlebierne ødelægger huset. De bygger voksceller som efter sæsonen bliver ædt op af voksmøl, myrer etc. Glæd dig bare over beboelsen.
Hej Knud,
Jeg faldt over dine bi historier i min søgen efter info omkring de bier, som er flyttet ind under brædderne i vores udhæng under 1. sal.
Og som jeg ser det, så er det mørk jordhumle.
Der er en livlig trafik frem og tilbage, men jeg er måske lidt nervøs over om de kan bryde igennem brandspærre og flytte ind i selve vores stråtag…
På den anden side læser jeg, at kolonien forsvinder med vinterens komme, og så er det måske ikke så slemt endda. Jeg er blot lidt bekymret fordi vi adskillige gange har været plaget af hvepsebo..
Men… dine flotte bi hytter, hvis jeg må kalde dem det, de er super interessante 🙂
Har du evt en A-Z vdjledning? Så tror jeg bierne til næste år vil føle sig bedre tilpas nede i haven sammen med pindsvin, rådyr og andet godt <3
1000 tak fordi du deler din humlepension og for at være en inspiration for os andre 🙂
Solskinshilsen
Marianne
Hej Marianne
Mange tak for kommentaren og roserne. Som du selv skriver forsvinder de med vinterens komme – ja allerede i august vil du se færre bier. Senest september vil de nye dronninger have forladt boet. Du vil ikke have de problemer som med hvepse. Du kan finde byggevejledninger under menuen “Humlebihuse”. God fornøjelse!
Med venlig “regnvejrshilsen”
Knud
Jeg har på andet år den 1. årige katost Malva Sylvestris “Zebrina” i min have, og mine humlebier er tosset med den. Den kan varmt anbefales. Sås direkte 1.april og blomstrer fra midt juni og frem. Den er også nemt at tage frø fra.
Hej Lars
tak for input. Ja det er en imponerende plante når man bare har plads nok i haven.
hilsen Knud