Nedenfor et foto af en Havehumledronningerne i min lille skov af Kulsukker. De er meget lokale og flyver ofte ikke så langt – ligesom Agerhumlebierne, man føler ligefrem at det er ens egne.
Dagen efter sidste blogindlæg var der atter gang i redesøgningen – der var åbenbart endnu nogle søstredronninger fra sidste års 3 Havehumlefamilier der var lidt forsinket. De ville alle ind i de besatte kasser. Lågerne var gudskelov påsat, men det ville blot være et spørgsmål om tid før de ville finde ud af tricket med lågerne. Jeg satte snurstraks endnu en kasse op og markerede hullet med sort spraymaling på den sidste ubesatte kasse (var dog skeptisk p.g.a. lugten).
Den nye lille kasse blev straks besat hvilket nedenstående video viser. Hvad videoen yderligere viste, var at den sidste kasse ligeledes var beboet. Det viser bare hvor vigtigt det er at videofilme. Mange gange flyver dronningerne af især Hushumle og Mørk jordhumle en æresrunde hvis man står for tæt på kasserne. Have- og Agerhumle er knap så ængstelige – men det er faktisk lidt individuelt – især iblandt jordhumlerne. Endvidere er det vigtigt at videofilme før man flytter en kasse – mere end én gang er jeg blevet overrasket – netop af ovennævnte grund. I nedenstående video ser man også en typisk redesøgningsadfærd hos en Agerhumlebi dronning. Jeg har derfor efterfølgende opsat endnu en kasse på stedet.
Efter optagelse af o.n. video har den første Havehumlekasse ø.tv. fremvist det første afkom.
Desuden ses stadig søgende Havehumledronninger og en enkelt Mørk jordhumle, hvilket er ved at være sent for sidstnævnte art.
Til gengæld er de første Snyltehumle dronninger begyndt deres jagt på beboede kasser. Endnu end grund til hurtigt at påsætte en låge – selvom det ikke er en 100% beskyttelse imod de listige “damer”. De dukker typisk op når minimum 1 generation af arbejdsbier er fremkommet. De skal jo have nogle værtsbier til at arbejde for sig……
I nedenstående video vises et udsnit af de to første kasser med Mørk jordhumlebier. Første generation af små arbejdsbier har de sidste 14 dage samlet flittigt ind. Der er endnu ikke så mange af dem og de er bitte små – nogle ikke så store som honningbier!
Endvidere vises Stenhumledronningen flyve ud og ind af en af carportkasserne – uden og med låge. I carportkassen nedenfor ses orienteringsflyvningen af en Lille skovhumle – jeg var atter heldig at være på pletten da en denne søgende smuttede ind i kassen. Hurtigt frem med Iphonen. Yderligere ses et indflyv af den første Hushumle i en af spurvekasserne – den har snart boet der 3 uger – så afkom er vel også lige på trapperne.
Hej Knud.
Hvor er det vidunderligt at se, hvor populær din humlepension er igen i år, men du forkæler også de små basser mere end de fleste, så det giver god mening at sidste års afkom husker noget af det og vender tilbage. Nu skriver du selv at især hushumlerne er meget lokale, så de har nok ikke været så langt væk over vinteren, men alligevel. Denne adfærd må dog også forpligte. Det går jo ikke at der er uger uden gode fødekilder i din have, hvis de nærmeste naboer ikke tilbyder gode alternativer. Det gælder om at være godt dækket ind med nektar- og pollenrige buske og stauder i alle årets 4-5-6 aktive måneder. Det dokumenterer dine mange tidligere blogindlæg i rigt mål at du har styr på.
Særligt glædelig er det at læse om de mange nye beboere, eftersom jeg selv synes at fornemme, at det indtil videre har været et meget bi-fattigt forår. Vejrliget har naturligvis spillet ind, men jeg har ligesom du selv beskrev tidligere, mange humleblomster, men ikke særlig mange humler.
Venlig hilsen
Henrik
Hej Henrik
tak for kommentaren – dejligt at høre fra dig igen. Håber du har haft glæde af dit ferskentræ og din Gedeblad. Har du sat humlekasser op i år???
vh
Knud